A Banán Hízlal:
Ananász-banán kenyér:
Összeállítás: 30 perc, Sütés: 60 perc
Hozzávalók: 1 érett, villával összetört banán, 13 dkg összevagdalt, aszalt ananász, 10 dkg kristálycukor, 21 dkg rétesliszt, 1 1/2 evőkanál sütőpor, 2 kiskanál őrölt fahéj, 1 3/4 dl olaj, 0,6 dl ananászlé, 2 tojás
Elkészítése: A sütőt 180 C-ra bemelegítjük. Egy 23 cm átmérőjű kerek tortaformát kivajazunk vagy kiolajozunk, és sütőpapírral kibéleljük. Az ananászt, a banánt, a cukrot, a lisztet és a fahéjat összekeverjük. Az olajat az ananászlével és a tojásokkal habosra keverjük, a banános keverékkel összedolgozzuk. Az előkészített formába kanalazzuk, a tetejét elsimítjuk. 1 óráig sütjük, majd a sütőből kivéve a formában 10 percig pihentetjük. A szélét meglazítva rácsra vagy deszkára borítva hűtjük ki. Ha kihűlt, túrómázzal bevonjuk, és mangószeletekkel vagy más lecsepegtetett befőttdarabokkal díszítjük.
Jó tudni: A süteményt jól záródó edényben frissen eltarthatjuk, de meleg időben ajánlatos a hűtőszekrényben tárolni.
A Banán Hízlal:
Ausztráliában a magyarok nemcsak a televízióval és a mosógéppel ismerkedhettek meg, hanem megkóstolhatták azokat a ritka déligyümölcsöket is, melyeknek Magyarországon akkor még hírét sem hallották. A mangó, az ananász és a banán megszerezhetetlen volt Budapesten. Nem csoda, ha a tornászlányok kihasználták a lehetőséget.
A magyar csapatnak külön szakácsa volt, aki az Ausztráliában beszerzett alapanyagokból próbálta a hazai ízeket az asztalra varázsolni. Az olimpikonok azonban néha éppen az újdonságokra voltak kíváncsiak. A tornászlányok rendszeresen jártak a tábor nemzetközi konyhájára, hogy különlegességekkel ismerkedjenek. "Ilyen volt például a mangó, amit előtte sohasem láttunk, nem is hallottunk róla" - meséli Pajor Éva. Ami a lányokat különösen izgatta, az az ananász volt.
"Egyik nap elvittünk egyet a szobánkba, de fogalmunk sem volt, hogyan kell az ananászt megenni. Leraktuk az ananászt a konyha közepére, és néztük, néztük, vajon mit kell kezdeni vele" - emlékszik Pajor Éva. Ha ismerte is valaki az ananászt akkoriban, inkább konzerv formájában találkozott vele: meghámozva, lyukkal a közepén. A tanácstalan lányokon az ausztrál takarítónő segített, ő mutatta meg nekik, hogyan kell a gyümölcshöz hozzákezdeni.
"Duncinak (Nagy Márta) nem az ananász, hanem a banán volt a kedvence" - meséli Tass Olga. Nagy Márta annyira megszerette a banánt, hogy több kiló túlsúlyt szedett föl. Csupán tartalék volt a tornászcsapatban, így ez végül nem okozott gondot. Ha azonban valaki megsérült volna - mint az 1948-as londoni olimpián Keleti Ágnes - "Dunci"-nak gyorsan meg kellett volna küzdenie plusz kilóival.
Nem mindenkit rejtettek rabul az ínyencségek: Székely Éva annyira aggódott otthon maradt lánya miatt, hogy egy falat nem ment le a torkán. "Ott voltunk négy hétig, s ez idő alatt hat kilót fogytam" - emlékszik vissza a híres tornász.
|