lelmezsi Ismertetk a Bannrl:
Ananszos-bannos omlett (Omlette Fort-deFrance)
Hozzvalk: 6 tojs, 4 dkg vaj, 2 rett bann, 2 krszelet anansz (lecsurgatott beftt is megfelel), 3 ek. kristlycukor, 2 ek. kubai fehr rum.
A meghmozott gymlcsket karikra, ill. aprbb darabokra vgjuk, s ppozott kk. vajon hirtelen megstjk. A feltrt tojsokat megcukrozzuk, belentjk a rumot, felverjk.
Nagyobb serpenyben felolvasztjuk a maradk vajat, belentjk a tojst. Mieltt teljesen tslne, rntjk a gymlcst. Elmelegtett tlcra cssztatjuk, ketthajtjuk.
Forrn tlaljuk.
Ital: des vagy fldes fehrbor.
A Bann trtnete
A banncserje valsznleg a legels volt az ember ltal mvelt nvnyek kzl - mintegy 12 ezer vvel ezeltt. A ma ismert bann kt vadon term fajta termketlen (azaz magot nem hoz) hibridje.
HOGYAN VLASSZUNK
A bannt akkor vsroljuk meg, amikor mg nem teljesen rett. A gymlcst egybknt zlden szedik le a frl, s szobahmrskleten, lassan rlelik meg (a hideg nem tesz jt neki). Szne elszr srgra, majd szp, cirmos rnyalatra vlt. Vigyzzunk az olyan bannnal, amelyen vilgosbarna foltok vannak: az ilyen gymlcs megfagyott, gy biztosan nem fog megrni.
HOGYAN TROLJUK?
A hideg nem kedvez a bannnak, mivel megbarnul a hja, ezrt lehetleg 12 fok feletti hmrskleten troljuk. Szobahmrskleten gyorsan megrik: akkor a legfinomabb, amikor a hja srga, s fekete pttyk jelennek meg rajta.
HOGYAN KSZTSK EL?
Egyszeren meghmozzuk. Ha felkarikzzuk vagy felaprtjuk, locsoljuk meg kevs citromlvel, hogy ne barnuljon meg.
HOGYAN FZZK?
ltalban nyersen fogyasztjuk, de kszlhet belle stemny, lekvr, az rtelenebb bannt pedig hstelekbe is tehetjk. Szabad tzn grillezhetjk is a bannt: az alaposan megmosott gymlcst hjastul, alufliba csomagolva helyezzk a strcsra.
NHNY PRAKTIKA
Ha nem akarjuk, hogy a levegn megbarnuljon, csepegtessnk citromlevet a karikkra vgott gymlcsre! Ugyanez a teend, ha komptnak vagy lekvrnak tesszk el. Az rst meggyorsthatjuk, ha a bannt jsgpaprba csomagolva, szobahmrskleten troljuk, s idnknt ellenrizzk a folyamatot.

|
FELHASZNLSI JAVASLAT
Bannturmix Bannszeleteket s hmozott almakockkat joghurttal, almalvel s egy kis mzzel sszeturmixolunk. Kszlhet kevs cukorral, fahjjal s tejjel is a bannturmix. Bann s csoki A csokoldkrmet gazdagthatjuk bannkockkkal vagy bannbefttel.
MIRT NE?
Bann fehr hsokkal sszeturmixoljuk a bannt, kevs grzzel s ms gymlcskkel (mazsolval, srgabarackkal) keverjk, csben stjk, s slt csirke vagy borjszelet kreteknt knljuk.
ISMERJK MEG JOBBAN
Napjaink trendjben a bann izgalmas s eredeti sznfoltot jelent. Energiatartalma magas, knnyen fogyaszthat s gyorsan emszthet (1 s hromnegyed ra alatt, mg a narancs emsztse 2 s hromnegyed, a krumpli pedig 3 s fl rt vesz ignybe), gy minden letkorban idelis tpllk. Kisbabknak: hozztpllskor az egyik legjobb kezd gymlcs (elszr mrtsuk forr vzbe, majd ppestsk vagy villval gondosan trjk ssze). Gyerekeknek: mivel szvesen fogyasztjk, jl kiegszti a vlogats kisiskolsok reggelijt (egy bann energiatartalma – mrettl fggen – megegyezik 30-45 gramm kenyrvel). Sportolknak: klnsen ajnlott, mivel gazdag sznhidrtokban, B-vitaminokban, kliumban s magnziumban (utbbi kett segti az izommkdst). s vgl az aktv felntteknek: gyorsan s knyelmesen fogyaszthat uzsonnra, vagy egy tl knnyre sikeredett tkezs kiegsztseknt.
LELMEZSI ISMERETEK
Az egszsges s knnyen emszthet bann az immunrendszer mkdst is segti, mivel C- s B-vitamint, svnyi anyagokat s nyomelemeket (cinket, rezet, mangnt, szelnt) is tartalmaz.
|
|