banan039265287
Menü
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
G-Mail belépés
Felhasználónév:
Jelszó:
  SúgóSúgó

Új postafiók regisztrációja
 
Klikk A Hírdetésre

Ha regisztrálsz az oldalra a kód amit majd fel kell tüntetned: 2770

 
Bannercseréim

Szilvamag egészsége és az élet keménysége!

 


 
Button Cseréim

    

 
Toplisták amiken szereplek

Angyalka TOP listája

Nr.1

Hollá!

ElitTop

 
Itt szavazzatok rám

TopSite.hu - A web legjobbjai.

toplista.freebanners.hu - Ez nem csak bannercsere! Ez toplista!

SG.hu WebTop

HOT100

www.canga.hu :: Toplista :: Statisztika :: Bannercsere ::

 
Szavazódoboz
 
Nézettség Számláló
Indulás: 2008-08-08
 
Most

látotagó böngészi a lapot!

 
Lakberendezés 1

A lakberendezésről sokaknak az jut az eszébe, hogy ez egy szakma, ami csak a szakemberek, lakberendezők tevékenységéhez köthető. Pedig mai világunkban a televíziókban, újságokban és az interneten fellelhető lakberendezési információknak köszönhetően a lakáskultúra egyre elterjedtebbé válik, így magunk is fel lehetünk vértezve arra, hogy saját otthonunkat minél praktikusabban, hangulatosabban rendezzük be.

Ha van időnk, energiánk és affinitásunk a lakberendezéssel, a lakberendezési stílus kiválasztásával és a lakóterek berendezésével foglalkozni, akkor ez az ideális megoldás, hiszen a saját lakberendezési igényeinket, kényelmi elvárásainkat és esztétikai ízlésünket mi ismerjük a legjobban, így jó eséllyel mi tudjuk a lakásunkat, az életünket leginkább meghatározó környezetet optimálisan kialakítani. Persze adódhat úgy, hogy valóban lakberendezőre vagy belsőépítészre van szükségünk a megfelelő lakberendezési tanácsokhoz és megvalósításokhoz, de természetesen ekkor is fontos a személyes részvételünk, hogy saját paraktikus és esztétikai elképzeléseinket, elvárásainkat a lakberendező figyelembe vehesse, akitől így szín- és formavilágban, designban nekünk tetsző lakberendezési megoldásokat kaphassunk.

Az alábbiakban témakörönként felsoroljuk, hogy áruházunkban mely lakberendezési feladatra mely üzletek kínálnak megoldásokat, abban a reményben, hogy mindenki, aki lakberendezési áruházunkba ellátogat, megtalálja a számítását. Ha érdekli, hogy lakása, irodája különböző tereit milyen megoldásokkal lehet esztétikusan, ugyanakkor komfortosan berendezni, a kiválasztott lakberendezési stílusokhoz milyen bútorok választhatók, a különböző burkolatok széles választékából melyik illik leginkább az enteriőrök hangulatához, vagy ha szeretné a kertjét is otthonosan berendezni, ajánljuk szíves figyelmébe az alábbi lakberendezési menüpontokat.

Ahol böngészve arról is információkat szerezhet, hogy milyen lakástextilekkel lehet a lakást még stílusosabbá, hangulatosabbá varázsolni, milyen lámpákkal, fényforrásokkal lehet a világítást stílszerűen és praktikusan megoldani, és hogy hányféle lakáskiegészítő, dekoráció áll rendelkezésre, aminek a segítségével az otthona még színesebbé, stílusosabbá válhat. Ugyanitt azt is megtudhatja továbbá, hogy egyedi lakberendezési igényeivel, ötleteivel hova fordulhat, hogy szakember segítségével tervezhesse és valósíthassa meg testreszabott bútorait, lakberendezési tárgyait.
Oldaltérkép – WebMa keresőmarketing – Design: Horizon Webstúdió

Az előszoba lakberendezése a legtöbb lakásban komoly kihívást jelent, hiszen ez inkább egy közlekedő tér, amelyből számos ajtó nyílik, és ahova  minél több használati tárgyat szeretnénk elhelyezni, hogy a lakás belső tereiben ne kelljen azokat kerülgetni, amihez viszont sok pakoló térre lenne szükség. Speciális lakberendezési figyelmet igényel az is, hogy az előszobák jellemzően eléggé sötétek, amin például úgy segíthetünk, hogy az előszoba ajtókat minél nagyobb felületen üvegezzük, a falakat pedig világos pasztellszínekkkel festjük. Sokat javul az előszoba lakberendezési hangulata, ha ízlésesen megválogatjuk a fogast, akasztókat, cipőszekrényt, előszoba tükröt és az előszoba kiegészítőket, és persze ha a bejárati ajtó és a belső előszoba ajtók és szerelvényeik formai megjelenésére külön gondot fordítunk.

    Az előszobában mindig ügyesen kell kialakítani az előszobafalat, mivel az előszobában jellemzően nincs sok hely, ráadásul a sok ajtó miatt az effektív falfelület is minimális. Lehetnek nyitott, zárt vagy tükrös előszobafalak, mindenféle anyag- és színválasztékban, fontos, hogy az előszoba adottságainak és persze a praktikus elvárásainknak, esztétikai igényeinknek megfelelően, és annak szem előtt tartásával válasszunk, hogy az előszoba főképpen egy közlekedő tér. Az is elképzelhető, hogy ügyes lakberendezői tanácsra lesz szükség, hogy az előszobafalat optimálisan ki lehessen alakítani.

    Praktikus lakberendezési kérdés, hogy az előszobába lépve a kabátot, kalapot, sapkát, táskát, esernyőt hova tudjuk lepakolni vagy felakasztani. Az előszoba lakberendezési adottságai különböző lehetőséget teremtenek: fali vagy álló fogast, esetleg kalaptartóval vagy esernyőtartóval felszerelt fogast tudunk elhelyezni. Ha van elég tér az előszobában, akkor legalább egy széket helyezzünk el a cipőhúzáshoz, egy jól megválasztott asztalka vagy akár egy szép láda pedig alkalmas lehet arra, hogy kisebb tárgyainkat, amikor hazaérünk, rárakhassuk. Hangsúlyozni kell azonban, hogy az előszoba alapvető funkciójához, az átjárás biztosításához meg kell hagyni a szükséges teret.

    Az előszoba egyik legnagyobb lakberendezési kihívása a tárolószekrények elhelyezése vagy kialakítása. Ha van az előszobában elegendő tér, akkor a megoldás lehet egy önálló szekrény, de helyszűke esetén beépített szekrény javasolt. Helytől függően az előszoba szekrényeknek lehetnek nyíló- vagy tolóajtajai, lehetnek akasztósak, fiókosak vagy polcosak, a lényeg, hogy bármilyen alapanyagú és színvilágú szekrényt választunk is, az illeszkedjen az előszoba lakberendezési arculatához és ne telepedjen rá az előszobára, az átjárás biztosítva maradjon.

    Az előszoba nélkülözhetetlen lakberendezési tárgya a tükör. Nemcsak azért fontos, hogy érkezéskor, távozáskor még egy pillantást vethessünk ruházatunkra, frizuránkra, hanem mert tágítja a – jellemzően szűkös – előszoba teret. Akár az előszobafalba épített tükörrel, akár tükrös szekrényajtókkkal vagy önálló fali tükörrel oldjuk meg ezt a lakberendezési kérdést, minél nagyobb tükör kerül az előszobába, annál jobb. Legyen az előszoba tükör egy mediterrán hangulatú kovácsoltvas tükör vagy egy antik fenyő tükör, stílusában, formájában és anyagában a tükörnek is harmonizálnia kell az előszoba lakberendezésével.

    A praktikusan és stílusosan berendezett előszoba tartozékai még a hasznos és esztétikus lakberendezési kiegészítők. Az általános világítás mellé érdemes egy irányított fényforrást az előszobai tükörhöz felszerelni, egy ügyesen elhelyezett vagy éppen a villany-, gázórát eltakaró kulcstartó szekrényke sok fölösleges keresgéléstől óv meg minket, praktikus lehet egy szép falióra is az előszobában, de egy stílusos esernyőtartó vagy a fali dekoráció is sokat javíthat az előszoba lakberendezési hangulatán.

A nappali otthonának központi helyisége, a lakás hangulatának, lakberendezési stílusának meghatározó helye. A szekrények közül melyik illik leginkább a nappali elrendezéséhez? Milyen ülőgarnitúrát válasszunk, milyen dohányzóasztal illik hozzá, foteleket vagy karosszékeket vegyünk, esetleg egy rekamiéval, komóddal vagy kandallóval tegyük egyedivé nappalinkat? Hagyományosabb fabútor vagy inkább rattan vagy kovácsoltvas bútor lenne a megfelelőbb lakberendezési megoldás?

    A nappali meghatározó bútora az ülőgarnitúra, legyen az bőr vagy szövet kárpitozású, hagyományos vagy sarokgarnitúra. A kanapék nagy többsége ággyá alakíthatók, a garnitúrákhoz tartozó párnák széles választéka a legmerészebb lakberendezési ötleteket is kielégíti.

    Klasszikus lakberendezési stílusú otthonokba illő bútrodarab a rekamié. De egy stílusos rekamié akkor is jó lakberendezési megoldást jelent, ha csak egyszerűen egy meghittebb sarkot szertnénk kialakítani a nappaliban. Ugyanakkor egy modernebb, jól kiválasztott pihenőszék is nagyban hozzájárulhat a kényelmünkhöz, a hangulatosabb együttlétekhez.

    A fotel a nappali (vagy éppen a dolgozó vagy más helyiség) legkényelmesebb ülőalkalmatossága. Legyen a fotel bőr vagy kárpitozott, fejtámaszos vagy karfa nélküli, lényeges, hogy kényelmes legyen, ugyanakkor designban illeszkedjen a nappali lakberendezési stílusához.

    Bár a dohányzóasztalok többnyire az ülőgarnitúrák kísérője, a dohányzóasztalnak a nappali összes bútorának a stílusához, hangulatához, elrendezéséhez kell idomulnia. Mind az asztallapok, mind az asztallábak széles anyagválasztéka segít abban, hogy a megfelelő dohányzóasztalt tudjuk kiválasztani.

    A nappali szekrények meghatározzák a nappali hangulatát. Attól függően, hogy mennyi hely áll rendelkezésre a nappaliban, a szekrények állhatnak egy vagy több elemből, vagy lehetnek akár sarokszekrények is, illetve toló-, nyíló- vagy csuklós ajtós megoldások közül lehet választani. Ízlés szerint lehetnek zárt vagy nyitott, vagy éppen vitrines, zárt ajtós vagy fiókos szekrények. Készülhetnek egységesen azonos anyagból vagy a egyedi frontfelületek széles választékában. Vagyis mindenki megtalálja az igényeknek megfelelő nappali szekrényét. A szekrény kiválasztásánál szempont az is, hogy a szekrény a nappali lakberendezési stílusához illeszkedjen.

    A komód klasszikusnak mondható bútordarab, a lakás több helyiségében is elhelyezhető, így a nappalinak is stílusos tartozéka. Lehetnek fiókos, alacsony és magas komódok, klasszikus lakberendezési stílust követőek vagy teljesen modernek, de akár készülhetnek egzotikus anyagból is.

    A nappalik kialakításakor komoly kihívás az elektronikus berendezések (így a TV, a DVD-lejátszó, a HiFi-berendezés stb.) elhelyezése, elrejtése. Rengeteg, különböző alapanyagból gyártott TV/HiFi szekrény, állvány, polc vagy komód közül kell kiválasztani azt a bútort, amely egyfelől praktikus a szórakoztató elektronikai tárgyak elhelyezésére, másfelől illeszkedik a nappali egyéb bútoraihoz lakberendezési stílusban, színben és formában.

    A nappali meleg hangulatához nagymértékben hozzájárulhat egy jól kiválasztott kandalló. Mivel a kandalló a nappali meghatározó része, a kandalló terveztetésénél ügyelni kell arra is, hogy a kandalló mérete, anyaga, színe harmonizáljon a nappali építészeti kialakításával, lakberendezési stílusával. Lehetnek klasszikus, rusztikus vagy modern kandallók, illetve egyszerűen, padkával vagy párkányzattal kialakítottak. A cél, hogy a kandalló ne csak kiegészítő fűtésként, hanem mint lakberendezési megoldás is melegséget adjon nappalijának.

    Kovácsoltvasból szinte bármelyik lakberendezési tárgy elkészíthető, legyen az ágy, asztal, polc, lámpa vagy megannyi dísztárgy, lakáskiegészítő. A kovácsoltvas bútorok kerti és szobabútorként is funkcionálhatnak, egy-egy kovácsoltvas bútor a nappaliban kiváló hangulatot teremt. A kovácsoltvas bútorként vagy kiegészítőként való alkalmazása ma inkább exkluzív lakberendezési megoldásnak számít, leginkább a mediterrán hangulatú belső terekhez ajánlott, de más lakberendezési stílusok esetében is igényes megoldást jelent.

    Rattan bútorok, kiegészítők és ajándéktárgyak alkalmazásával a természet szépsége és harmóniája a nappaliba is beköltözhet. Változatosságuk révén a rattan bútorok a legkülönbözőbb lakberendezési stílusú nappalikba is jól illeszkednek. A rattan lakberendezési tárgyak mindenféle textillel, bőr- vagy kárpitozott bútor elemekkel harmonikusan társíthatók.

    Sokféle kiegészítővel tehetjük a nappalit hangulatosabbá, vagy annak lakberendezési stílusát még egységesebbé. Egy szép falikép egy megfelelően kiválasztott képkerettel, ízléses gyertyatartók, vázák vagy növénytartó állványok vagy egy antik falióra, mind-mind sokat tehet a nappalink még otthonosabbá tételében, ugyanakkor egyedi dizájneleme is lehet a nappalinknak – természetesen a számtalan lakberendezési megoldás közül.

A hálószoba a lakás legmeghittebb része. A háló nemcsak a kényelmes alvás, hanem a nyugodt pihenés, olvasás színtere is. Ezért a megfelelő ágy és ágybetét, matrac kiválasztásán túl elengedhetetlen, hogy a hálószoba bútorai és lakberendezési tárgyai harmonikus viszonyban legyenek egymással. A hálószoba szekrénybe minél több ruhát akarunk tartani, ugyanakkor a ruhásszekrény nem "nehezedhet" rá az egész hálóra.

    A hálószoba nyilvánvalóan legfontosabb eleme az ágy. Míg az ágykereteknek inkább a lakberendezési igényeknek, addig az ágybetéteknek, matracoknak, ágyrácsoknak a kényelmi szempontoknak kell megfelelniük.

    Ha a hálószobában nincs elég hely, akkor az ágyazható kanapé praktikus lakberendezési megoldást jelent. A kanapé lehet ágyneműtartós, magas fekhelyes, különböző kárpitozású és fekvő felületű, fontos, hogy ne csak méretben passzoljon a hálóba, hanem ülő- és fekvőalkalmatosságnak egyaránt kényelmes legyen, és harmonizáljon a hálószoba egyéb lakberendezési tárgyaival.

    A hálószoba a jól kiválasztott kisbútorok révén lesz még meghittebb, engedje hát szabadjára lakberendezési fantáziáját. Egy stílszerű éjjeli szekrény, egy egyedi komód a hálóban kiváló lakberendezési megoldást jelent.

    A hálószoba meghatározó bútora a ruhásszekrény. Ajtós hálószoba szekrények széles forma-, anyag-, színválasztéka segít a hálószobánk lakberendezésének kialakításában. Ha nincs elegendő helyünk a hálóban, akkor a tolóajtós ruhásszekrényre vagy beépített szekrényre van szükségünk. Az egyedi tervezésű szekrényekkel bármilyen lakberendezési stílusú hálószobát tervezhetünk, hiszen maguk a tolóajtók is mindenféle anyagban, színben választhatók, és ügyes design elemekkel szinte bármilyen lakberendezési ötletünk megvalósítható.

    Napjainkban a matracok hihetetlenül óriási kínálata biztosítja, hogy ágyunkban kényelmesen pihenhessünk és alhassunk. Lehetnek hagyományos fémrugós alapra épülő, vagy kókusz, latex, vákuum vagy éppen táskarugós matracok. A rugós matracok minőségét elsősorban a rugózat sűrűsége, minősége határozza meg. A jól megválasztott párnák hozzájárulnak ahhoz, hogy minél kényelmesebben, pihentetőbben kapcsolódhassunk ki.

    Sok mindenre szükségünk lehet, hogy hálószobánkat még meghittebbé, a háló lakberendezési stílusát még egységesebbé varázsolhassuk. Egy meleg hangulatú függöny, a fal színével harmonizáló ágyhuzat, egyedi stílusú olvasólámpa vagy egy ízléses tükör sokat lendíthet hálószobánk hangulatosabbá tételében.

A ruhatároláshoz elengedhetetlenül szükséges a gardrób. Ami lehet egy önálló szekrény, egy beépített elem tolóajtóval vagy szerencsés esetben a lakás különálló helyisége, a gardróbszoba. A gardróbszoba megtervezését érdemes lakberendező szakemberre bízni, hogy a lakás adottságainak és az egyéni igényeknek maradéktalanul megfeleljen. A gardróbrendszerek kialakításához számos technológiai megoldás áll rendelkezésre. Egy jól tervezett gardróbbal megszűnik a rendetlenség a lakásban, a ruhatárában.

A konyha berendezése a lakberendezés kiemelt területe. A konyha alapvető problémája a rendezetlenség és a helyhiány, amit még az is tetéz, hogy a kor igényeinek megfelelően egyre több háztartási géppel szereljük fel konyháinkat: szinte nélkülözhetetlenek tekintjük a korszerű konyhában a hűtőt, a tűzhelyet, az elszívóberendezést és a mosogatógépet.

    A konyhabútor színe és formavilága meghatározza a konyha lakberendezési stílusát, hangulatát. Az ideális konyhabútornak több szempontnak is meg kell felelnie. Méreteiben a konyha adottságaihoz kell illeszkednie, szerencsés, ha színében, anyagában és stílusában a lakberendezési elvárásainknak megfelel, ha a zárószerkezetek időtállóak, és – nem utolsó sorban – minden edénynek, konyhafelszerelési eszköznek el kell  benne férnie. A konyhabútorok frontjainak, fogantyúinak és munkalapjainak nagyon széles választéka lehetőséget teremt arra, hogy saját elképzeléseinket valósíthassuk meg, még ha nem is egyedileg, lakberendezővel terveztetünk konyhabútort.

    Ha sikerült a konyhát kialakítani, még mindig egy sor teendő van hátra, hogy a konyha praktikus szempontból is be legyen rendezve. A konyhafelszerelési eszközök széles választéka közül kell kiválasztanunk azokat, amelyekre valóban szükségünk van. Legyenek háztartási gépek, étkészletek, serpenyők, tepsik, lábasok vagy bortartók, ezeknek a lakberendezési tárgyaknak a praktikus igényeinkhez kell elsősorban illeszkedniük – természetesen az az ideális megoldás, ha a konyhafelszerelési tárgyak ízlésvilágunknak is megfelelnek.

    Sok ügyes konyhaberendezési kiegészítő tárgyra lehet szükségünk ahhoz, hogy a konyhai tevékenységeket még praktikusabbá és kényelmessebbé tehessük. A mindennapos konyhai munkálatokhoz nyilvánvalóan szükségünk van akasztókra, szárítókra, terítőkre, konyharuhákra, kötényekre, edényfogókra, különböző tartókra. De a különböző, leleményes konyhai tárolók, kihuzható polcok, saroktárolók is nagyon hasznosak lehetnek, hiszen a segítségükkel ügyesen megoldhatók a pakolási gondok, hogy a tisztítószerek és takarítószerek ne legyenek szem előtt, hogy az edények, fűszerek, kések, evőeszközök, palackok könnyedén hozzáférhetővé váljanak.

Fontos, hogy az étkező lakberendezési kialakítására is hangsúlyt fektessünk, hiszen az egyfelől a családi étkezéseknek, másfelől a baráti társas életnek is színtere. Akkor is, ha a lakás önálló, zárt helyiségéről, vagy ha a konyhával vagy a nappalival egylégterű étkezőről van szó.

    Az étkező központi eleme az étkező asztal. Természetesen attól függően, hogy a lakás mely helyiségében lett az étkező kialakítva, az étkező bútorokat annak az enteriőrnek a méreteihez, stílusához, hangulatához kell megválasztani. Eldöntendő kérdés, hogy milyen alakú étkező asztalt válasszunk: ovális legyen vagy kerek, esetleg szögletes? Fix vagy vendéglappal növelhető méretűt vegyünk? Milyen anyaga, stílus- és színvilága legyen az étkező asztalnak? Megintcsak, mint minden funkcionális helyiség esetében, mérlegelnünk kell a praktikus igények és a lakberendezési megfontolások között.

    Az étkező székeket, huzatukat, színvilágát – ha nem egy étkezőgarnitúra részeként vásároljuk – választhatjuk az étkezőasztal lakberendezési stílusához,  az adott stílusban vagy éppen attól markánsan eltérően, vagy igazíthatjuk annak a helyiségnek a hangulatához, ahol az étkező található. Azért ne feledjük, az étkező székeknek elsősorban az étkezésekhez kell alkalmasnak lenniük, vagyis például az asztalhoz ne legyenek kényelmetlenül magasak vagy túl alacsonyak.

    Újra egyre népszerűbb a nagy hagyományokkal rendelkező tálalószekrény. A tálalószekrény nemcsak pusztán tároló hely, hanem dekoratív lakberendezési tárgya az otthonoknak. Ezért gyakran már nem a konyhában, hanem a lakások központibb helyein, a nappaliban vagy az étkezőben találkozunk a tálalószekrényekkel. Legyenek üveges, faragott vagy éppen gurulós tálalószekrények, megfelelő választással ezen lakóhelyiségek díszeivé válnak.

    A vitrin, vitrines szekrény még szebbé varázsolhatja az étkezőt. Jól mutat egy szép porcelán étkészlet vagy tálalókészlet a vitrinben, vagy szépen metszett poharakat is tehetünk az üvegajtók mögé. Nagyon sokat lendíthet az étkező hangulatán, ha a vitrinnek vagy a vitrines szekrénynek belső megvilágítása van, ami leginkább üvegpolcokkal érvényesül.

    Az étkezőt – jellemzően kis lakások esetén – bárasztal és bárszékek is helyettesíthetik. Ezek a tipikusan magasabb bútorok jól mutatnak szűkebb lakberendezési terekben. Érdemes lakberendező szakember véleményét kikérni, hogy a bárasztal, bárszékek hova kerüljenek, hogy praktikus, egyúttal hangulatos lakberendezési megoldáshoz jussunk.

    A megfelelően kiválasztott étkezőasztal és a nem csak étkezésre alkalmas étkezőszékek mellett további hasznos, illetve esztétikai lakberendezési kiegészítőkkel rendezhetjük be az étkezőnket. Egy görgőkön guruló, esetleg vitrines résszel ellátott, levehető tálcájú mobil bárszekrény sokat segíthet tálaláskor nagyobb vendégsereg esetén, ami ráadásul ha egy stílusos darab, akkor az étkező díszévé is válik. Ha az étkező egy másik helyiségen, pl. a nappalin belül lett kialakítva, fontos, hogy az étkező asztal fölött a világítás meg legyen oldva, ami ügyes megoldással akár térelválasztóként is funkcionálhat.

A lakberendezés egyik legkedvesebb ugyanakkor egyik legnehezebb feladata, a gyerekszoba kialakítása. Kreativitás szükséges ahhoz, hogy a gyorsan növekvő és változó igényű gyerekek lakóterét ötletesen és otthonosan berendezzük. Nem véletlen, hogy gyakran lakberendezőhöz kell fordulni a gyermekszoba ötletes berendezéséért.

    Legyen a gyerekágy egy átalakítható kiságy, helytakarékos galériaágy (alatta változatos beépítési lehetőségekkel), emeletes ágy, tatami-ágy, állítható méretű és ágyneműtartós gyerekágy vagy esetleg egy baldachinos babaágy, fontos, hogy a gyermek korának és kényelmének megfeleljen, és a gyerekszoba többi lakberendezéséhez igazodjon.

    A gyerekszoba kialakításakor lényeges szempont, hogy a szoba berendezése feleljen meg a gyerek korának, és ha több gyerek van a családban,  az összes gyereknek legyen meg a saját területe, személyes tárolóhelye, polca vagy a gyerekszekrényben egy saját része, széke, asztala vagy a nagyobbaknak íróasztaluk, hogy a gyermekek privát élete is biztosítva legyen. A gyerekszoba lakberendezési stílusához, hangulatához, méretéhez illeszkedően válasszunk lehetőleg strapabíró gyerekbútort megfelelő színben és mintával.

    A gyerekszobát még hangulatosabbá, még játékosabbá tehetjük további lakberendezési ötletekkel. Egy stílusos komóddal, játékpolccal, rugalmasan alakítható tárolórendszerrel, hangulatos világítással, játékos mintázatú textilekkel, függönnyel, és egyéb dekorációkkal a gyerekszobában sokat javíthatunk gyermekeink lakókörnyezetén.

Egy fürdőszoba berendezésénél nem könnyű megtalálni a helyes lakberendezési arányokat. Ráadásul azon is érdemes elgondolkodni, hogy a fürdőszobai burkolatokra, a gépészetre vagy inkább a szakipari munkákra fordítsunk többletpénzt.

    A fürdőszoba szaniterjeinek kiválasztása alapos megfontolást igényel. A fürdőszoba méretének és lakberendezési igényeinknek megfelelően kell eldöntenünk, hogy hagyományos vagy beépíthető mosdó kerüljön a fürdőbe, kádat vagy zuhanykabint szeretnénk, és ha van elegendő hely, hol legyen a WC és esetleg a bidé. A hagyományos mosdók beszerelése egyszerű, míg a beépíthető mosdók esetén a pult révén sokkal több pakolófelületet nyerhetünk a fürdőszobában. A kádak óriási formaválasztékban kaphatók, tetszés szerint fürödhetünk, vagy zuhanyozhatunk bennük, míg a zuhanykabinoknak kicsi a helyigénye, és nagyon dekoratívak a szép üvegfelületeknek köszönhetően.

    A fürdőszoba legtöbbet használt lakberendezési elemei a csaptelepek. Ezért nemcsak az a fontos szempont, hogy megfelelően szépek legyenek és dizájnban harmonikusan illeszkedjenek a fürdő többi lakberendezési tárgyához, hanem nyilvánvaló elvárásunk, hogy hibátlanul és kényelmesen funkcionáljanak. Többféle kialakítás, szín- és formavilág közül választhatunk, és természetesen a különböző lakberendezési stílusok a fürdőszobai csaptelepek körében is képviselve vannak. Különböző szaniterjeinkhez választhatunk azonos vagy akár különböző stílusú csaptelepeket, legyenek azok hagyományos, egykaros, süllyeszthető vagy akár falba építhető kialakítású csaptelepek.

    Miután kialakítottuk a fürdőszobát, a szaniterek a helyükre kerültek, a fürdőszoba adottságaihoz mérten néhány, a praktikus igényeinkhez nélkülözhetetlen fürdőszobabútort kell elhelyeznünk. Legyen a bútor egy mosdó alá tervezett beépített szekrény, polcrendszer, beépített mosdókagyló, mosdópult, egy fürdőszoba-szekrény vagy egy tükör polccal, fontos, hogy tudjuk, valójában mire is van szükségünk, mivel általában kevés hely áll a fürdőszobabútorok rendelkezésére. Szerencsés esetben egy teljes garnitúrát el tudunk helyezni a fürdőben, de darabonként is megvehetjük a fürdőszobabútorokat, feltéve hogy a berendezési tárgyak stílusukban, anyagukban és színvilágukban harmonizálnak egymással.

    A fürdőszoba kiválóan alkalmas lehet arra, hogy relaxáljunk, kellemesen ellazuljunk. Ehhez nem kell más, mint egy aromaterápiás fürdő vagy egy hidroterápiás zuhanyozás, a fürdőkád körül pislákoló mécsesek vagy gyertyák, néhány, meleg, párás környzetet tűrő növény, esetleg egy jó kis iszappakolás. És már csak egy óriási fürdőlepedő hiányzik, és szinte egy spa-fürdőben érezhetjük magunkat.

    Akár egy jól felszerelt hidromasszászs zuhanykabinnal, akár egy masszázs káddal szinte wellness-központtá varázsolhatja fürdőszobáját. Ezekkel a rendszerekkel a fürdés élménye még gazdagabbá, még felfrissítőbbé válik. A mindenféle funkciókkal ellátott wellness-eszközök nemcsak a kényeztetésünket szolgálják, de igényes, stílusos vonalvezetésük révén esztétikus lakberendezési kiegészítői lehetnek a fürdőszobának.

    A bútorokon és szanitereken kívül a fürdőszoba kiegészítőknek is illeszkedniük kell a fürdőszoba lakberendezési stílusához. A fürdőszobakiegészítő legyen egy törülközőtartó, zuhanyfüggöny, WC-kefe tartó, kapaszkodó, borotválkozólámpa vagy egy szemetesvödör, a praktikus szempontok mellett fontos, hogy színvilágukban, hangulatukban harmonizáljanak a kialakított fürdőszoba stílusával.

Egy iroda berendezésekor mind az esztétikus és mind a praktikus lakberendezési szempontokat figyelembe kell vennünk, hogy megfelelő munkahelyi környezetet alakítsunk ki. Az iroda kialakításakor nemcsak a célszerűséget, hanem az irodaberendezés eleganciáját is szem előtt kell tartani, és nyilvánvaló lakberendezési feladat a munkavégzéshez megfelelő világítástechnika megtervezése is.

    Nyilvánvalóan az irodák berendezésekor adottságnak kell tekinteni az iroda fizikai elrendezését. Ugyanakkor szem előtt kell tartani az irodák kialakításánál az ergonómiai szempontokat is, hiszen a megfelelő munkavégzéshez a lehető legoptimálisabb irodai környezetet kell biztosítani.

    Bármilyen irodai székkel akarjuk irodánkat berendezni, legfontosabb szempont, hogy ergonomikusan legyen kialakítva, egészséges testartást tegyen lehetővé. Az irodai szék lehet irodai munkaszék, vezetői szék, tárgyalószék, forgószék, a lényeg, hogy a szék támlája lehetőleg a dolgozó gerincének az alsó részét megtámassza. Kivitelezésükben, kárpitozásukban, designban, ergonómiai kialakításukban az irodai székeknek óriási kínálata van, legyenek azok gázliftes vagy szinkronmechanikával ellátott irodai munkaszékek, karfás tárgyalószékek vagy hintamechanikás főnöki székek.

    Az irodák fontos kellékei a polcok, polcrendszerek. Nyilvánvalóan fontos, hogy minél több irodaszert el tudjunk rajtuk helyezni, de ügyes megoldásokkal, például felfüggesztett, érdekes elrendezésű polcokkal akár az egész irodának egyedi lakberendezési hangulatot kölcsönözhetünk. A vitrines, üvegajtóval ellátott polcok már önmagukban öltöztetik a teret, de a nagyon sokféle anyagból, faanyagból vagy laminált bútorlapból készült és nagyon sok stílusban kialakított polcok között is megtalálható az, amelyik praktikus és esztétikai elvárásainknak megfelel, és az iroda egyéb bútoraival harmonizál.

    Az irodai szekrények, irattartók, amelyeket gyakran térelválasztó bútorokként is alkalmaznak, alapvetően meghatározzák az iroda lakberendezési képét, legyenek azok nyitottak, üvegesek, nyílóajtósak vagy éppen tolóajtósak. Az egységes enteriőr kialakításához a többi irodabútort színvilágában, designban az irodai szekrényekhez célszerű igazítani.

    Megannyi irodai kiegészítőre van szükség ahhoz, hogy irodánkban a megfelelő munkahelyi környzetet maradéktalanul kialakíthassuk. Ehhez természetesen meg kell oldani az irodában a megfelelő világítást, az általános indirekt világításon túl az iróasztalokhoz biztosítani kell megfelelő helyi megvilágítást is. Egyterű irodák esetén paravánokkal, térelválasztórendszerekkel elkülöníthetjük az egyes egységeket egymástól. A lábtartók, lábtámaszok segítségével a kényelmesebbeé tehetjük a testhelyzetet munkavégzés közben. Billentyűzettartók, monitorállványok, telefontartók segítenek a a munkafelületek minél helytakarékosabb kihasználásában.

A kert berendezésekor a funkcionalitáson és a kényelmi szempontokon kívül tekintetbe kell vennünk, hogy a kerti bútorok ellenálljanak az időjárás viszontagságainak, és olyan anyagból készült kültéri bútort válasszunk, amely egyáltalán nem vagy csak minimális mértékben igényel gondozást, ápolást. Így is nagyon sokféle kerti bútor alapanyag közül választhatunk: a teakfa, rattan, fonott, trópusifa, kvarc, kovácsoltvas, rozsdamentes acél, öntött alumínium, és még sorolhatnánk, mind kiválóan megfelel kertberendezési céljainknak. A kerti bútoroknak nemcsak az anyagválasztékuk nagy, hanem már sokféle stílus közül is választhatunk lakberendezési igényünk szerint.

    Kerti ülőgarnitúrák
    Kerti étkező
    Pihenőbútorok
    Kisbútorok
    Kerti grill
    Medence part bútorai
    Kerti zuhany
    Kiegészítők


     A lakás tüdeje: a terasz
Ha még nincs hova kimenni reggelizni, akkor se búslakodjon az Olvasó, mert az álmok valóra válnak! Amennyiben azonban rendelkezik ezzel a komfortérzetet maximálisan nagyra növelő pluszhelyiséggel, alakítson ki hangulatos teraszt ebből a szabad térből.

A kerti bútorok széles választéka várja Önt – elcsépelt szlogen, de igaz. A megálmodott stílustól függ, milyen anyagból válasszuk ki a teraszra az asztalt és a székeket. A kovácsolt vas kerti ülőalkalmatosságok és asztalok mediterrán hatást keltenek, hidegek és rusztikusak – azaz fontos, hogy a kiegészítők oldják ezt az összhatást. Tegyünk a székekre ülőpárnákat, az asztalra kisebb terítőt, hogy azért a kovácsoltvas szépsége se váljon láthatatlanná. A gyertyák, a gyertyatartók hangulatossá teszik a délies hatású bútorokat, fáklyákkal is fokozhatjuk az élményt.

Választhatunk alumíniumból készült kerti bútorokat is – ezek szintén eléggé ridegek és kemények, így fontos, hogy terítővel és színes kiegészítőkkel barátságossá tegyük hatásukat. Egy napernyő, néhány színes, mintás textilszalvéta az asztalra, párnák, szalagok rögtön oldják a fém élettelenségét. Előnye, hogy elég strapabíró, illetve nagyon könnyű anyag.

Ha a természetes matériákat részesítjük előnyben, maradjunk a faanyagnál, illetve a bambusznál. A fából készült bútorok általában robusztusabbak; stabilabbnak tűnnek, azonban a bambusz és a rattan is nagyon jó alapanyagok – ma már ezek is tartósak lehetnek. Kényelmesek, általában ergonómiailag jobbak, mint fémverzióik, mert kevésbé kemények. Már ha rájuk nézünk, könnyebbnek érezzük magunkat, elfelejtjük a stresszt, a rohanást. Egy rattanfotelba nem lehet pillanatokra levágódni, abban minimum fél órát sziesztázni vagy mélázni illik.

Minden terasz éke a zöld növényzet és a virág. Közel érezzük magunkat a természethez, gyönyörködteti a szemet a sok zöld, a színpompás virágok és illataik. Szerezzünk be nagyobb, színes vagy patinás kaspókat – kihez milyen látványvilág áll közelebb, nyugágyat vagy függőágyat, kapcsoljuk be a hifit vagy egyszerűen csak hallgassuk a madarak énekét.


A lakberendezés egyik utolsó, de nagyon fontos mozzanata a lakástextilek kiválasztása. A lakásban már meglévő színeket és stílusokat figyelembe véve válasszuk ki a különböző lakástextíliákat: szőnyeget, függönyt vagy bútorkárpitot.

    A lakástextíliák egyik nagy csoportját alkotják a lakástextil darabáruk. Ide tartoznak a szőnyegek, melyek otthonunk melegségének, illetve esztétikus megjelenítésének elengedhetetlen kellékei. A szőnyegek megtörik lakásunk padlóinak ridegségét, tompítják a hangokat, és meghatározzák az enteriőr lakberendezési hangulatát. A szőnyegeknek két nagy csoportját, a kézi technikával gyártott és a gépi szőnyegeket különböztetjük meg. Hogy milyen anyagfajtájú, stílusú szőnyeget választunk, függ a berendezni kívánt helyiség és az ott található bútorok méretétől és stílusától. Nyilvánvalóan egy klasszikusabb lakberendezési stílushoz inkább a kézi csomózású szőnyegek, míg a modernebb hangulathoz inkább gyapjúszőnyegek illenek jobban.

    Függöny

     Függönyvarázs
Fürdessük meg lelkünket a habos anyagok kavalkádjában, hogy a természet megújulásával otthonunkat mi is szebbé varázsoljuk. A tetszetősen berendezett otthonok titkát a jól összeválogatott és megfelelően alkalmazott textíliákban kell keresnünk. A lakóteret a lágy esésű anyagok hangulatossá teszik, megtöltik melegséggel. Kevés dolog van, ami olyan pazarul feldíszítené lakásunkat, mint néhány gyönyörű függöny.

Belépve egy szobába, tekintetünket először a világos felületek vonzzák, első pillantásunk az ablakra és annak köntösére, a függönyre esik. Ezért is érdemes figyelnünk arra, hogy stílusban, színben harmonizáló függönyöket és sötétítőket válasszunk.

Az esztétikai élmény mellett legalább olyan fontos a függönyök gyakorlati haszna is. Függönyválasztáskor alaposan végig kell gondolnunk, hogy mit szeretnénk, mi az, amire megoldást keresünk. Sötétíteni akarunk, vagy a fény szűrésére törekszünk? A lakást kívánjuk díszíteni vagy a hideg ellen védekezünk? A külvilág kizárása a célunk, vagy talán a szobából szeretnénk gyönyörködni a házat körülölelő kert látványában?

Hangulatos összhatás: légies muszlin vagy díszes selyembrokát?

A textíliák világában a divathatások ugyanúgy hódítanak, akárcsak az öltözködésben. A választásunk olykor néhány pillanat műve: meglátjuk és megszeretjük. Döntésünk ne legyen véletlenszerű! Érdemes mérlegelni választásunkat, mivel a textilek alapvetően meghatározzák lakásunk hangulatát.

Vásárláskor többnyire már berendezett térhez keressük a megfelelő anyagot, fontos szempont, hogy antik vagy stílbútorokhoz ne válasszunk modern mintájú függönyt. Éppúgy rombolja az összhatást, ha modern berendezésű térben használunk túldíszített selyembrokát vagy bársonysötétítőket.

Tapasztalt eladók ajánlják, hogy a kiválasztott textíliát szemléljük meg alaposabban természetes fénynél is, mert előfordulhat, hogy így már nem is tűnik olyan szépnek, mint amilyennek első pillanatban láttuk. Amennyiben vizsgálódásunk után is a kiszemelt függöny mellett döntünk, ne felejtsük el átgondolni, hogy könnyű vagy nehéz kelmét szándékozunk vásárolni. Az átlátszó függönynek is alkalmazkodnia kell a többi textíliához, a sötétítőhöz, a tapétához, illetve a fal színéhez, a szőnyeghez és a bútorszövethez. A könnyű, vékony, légies hatású anyagok, mint a muszlin, a selyem, a csipke, a pamut a fény szűrésére alkalmasak, és levegőssé is teszik a helyiséget.

A sötétítő függönyök és drapériák a fényáteresztőket egészítik ki. A nehéz, sűrű szövésű anyagok a helyiség sötétítésére alkalmasak. Ezek anyaga általában gyapjú, selyemdamaszt, velúr, plüss és bársony. Kiválasztásuknál mindig az anyag hosszirányában kell kérni a függöny magassági méretét. A sötétítő függönyöknél legalább 50-100 százalékos redőzéssel számoljunk.

A textil mintája is sokat nyomhat a latba. Minél nagyobb, annál óvatosabban kell bánni vele, hiszen a nagy formák kicsinyítik a teret, ezért csak tágas szobákban ajánlott a nagy mintájú textilek használata. A kis helyiségekbe inkább semleges vagy apró mintás függönyt tegyünk. Nem szabad megfeledkezni a kiválasztott anyag színéről sem. Olyan szobába, ahol kevés a napfény, jól mutat a világos, meleg árnyalatú textil. Érdemes odafigyelni arra, hogy a színek ne legyenek erősek, mert kisebbnek mutatják a teret.

A legtöbb textiláruházban és –üzletben a vásárlást mintakönyvek segítik. Igaz, nem könnyű egy kézhez kapott kisméretű textildarab alapján megítélni, hogyan hat majd ugyanaz az anyag nagyobb felületen. Mindig a függöny mintája legyen a domináns, a lakásban található többi textil pedig ehhez alkalmazkodjon, ennek rendelődjön alá. Ha ez már nem megy, úgy válasszunk egyszínű függönyt.

Amennyiben későn jövünk rá, hogy rosszul döntöttünk, mert túl mintás vagy élénk színű anyagot választottunk, akkor terítsünk egy megnyugtató hatású textilt ülőgarnitúránkra, az ellensúlyozza függönyünk tolakodó színvilágát.

Szemügyre kell vennünk az ablakot és a szoba építészeti adottságait, ahová a függönyt tesszük. Egy jól választott textíliával korrigálni lehet egy esetleges rossz adottságú szoba előnytelen tulajdonságait. Nem mindegy, hogy régi építésű, nagy belmagasságú vagy esetleg alacsony, netalán lakótelepi a lakás. A nagy belmagasságú régi házak osztott ablakain jól megférnek a többi lakástextillel harmonizáló nehezebb függönyanyagok, sötétítők is. Alacsony szobába ajánlott a hosszító hatású, karcsú függöny. Egy lakótelepi szoba plafonjára legcélszerűbb a sín, amelyen keskeny függöny fut.

El kell gondolkodnunk azon is, hogy merre nyílik az ablak, található-e fűtőtest alatta. Amennyiben igen, ha lehet, ne takarjuk függönnyel, hogy a felszálló meleg szabadon áramolhasson. Célszerű az ablakpárkányt meghaladó mennyezeti karnissal a fűtőtest síkja elé, annak magasságáig vezetett függönyt vagy textilrolót használni – tanácsolják ebben az esetben a szakemberek.

Tipp: kisméretű ablakon nem mutat jól a nagymintás függöny, illetve nagyméretű ablakra nem illik az apró mintás anyag. Még ha odaillőnek tűnik is, akkor se használjunk kis térben nagymintás anyagot, mivel az tovább csökkenti a szűkösség érzetét.


    Kárpit

     A bútorok kárpitozása
A bútorhuzatokkal stílusosan és célszerűen öltöztethetjük a bútorokat. Arra valók, hogy elrejtsék a kopott kárpitot, és álcázzák az egymáshoz nem illő darabokat, új arcot adjanak a szobának. A huzatokkal magabiztosan és fesztelenül új anyagokat vihetünk a szobába anélkül, hogy az egész bútorzat megváltoztatásával nagy költségbe vernénk magunkat. A földig érő huzattal és az apró berakásokkal javíthatunk a formátlan díványok alakján is.

Az anyag kiválasztásánál kárpitozás esetén kemény matériára lesz szükségünk. A „kárpitsúlyos” kifejezés ennek tartósságára vonatkozik. A gyártóknak ezeket a kárpitsúlyos anyagokat koptatási próbának kell alávetniük. Bár csaknem minden anyag használható, bölcsebb, ha tartós, közömbös anyagokkal dolgozunk, melyeket könnyen különböző díszítőelemek közé illeszthetünk, vagy átalakíthatunk, ha lakást cserélünk.
A csíkok (pl.: szürke vakondszínű vagy bézs, krémszínű) szinte mindenhová illenek. A szoba édeskésségének elkerülése érdekében a merész csíkok körülbelül 75 mm szélesek legyenek. A csíkok radikálisan megváltoztatják a kárpitozott bútorok formáját. A függőleges csíkok magasítják a terpeszkedő bútorokat, a vízszintes csíkok szélesítik és hosszabbítják őket. Ha egy fotelt vagy egy díványt minta nélküli anyaggal kárpitozunk, szegélynek használjunk csíkos anyagot, mert így határozott, kontúros vonalat kapunk. A szegélyt arra is használhatjuk, hogy hangsúlyozzuk vele a bútorlábakat.

A párnákkal – hála rengeteg formájuknak, méretüknek és mintájuknak – a legegyszerűbben adhatunk egyéni jelleget, vagy öltöztethetünk fel egy fotelt vagy egy díványt. A különböző színű és mintájú párnákkal az egész szobát hangsúlyosabbá és változatosabbá tehetjük anélkül, hogy túlzottan uralnák a helyiséget. A párnák méretének és formájának összhangban kell állniuk ízlésünkkel és a szoba meg a bútorok arányával. A puffok a zsámoly méretétől az egészen nagy méretűig terjedhetnek. A hengerpárnák kényelmessé teszik az ágyat, a díványnak pedig enyhén fényűző jelleget adnak.

Az étkezőasztal körül álló székek párnájának huzatát közvetlenül a keretre vagy a rugók fölé szegezik, vagy ráhúzzák egy kivehető üléspárnára, mely pontosan illeszkedik a szék keretébe. A székek olyan díszítőelemek, melyeknek kiválasztásánál az emberek egyre modernebb és eklektikusabb ízlést tanúsítanak, így ha új székeket akarunk venni a lakásba, hatalmas a kínálat. Az asztal körül álló székek nyugodt, oldott hangulatot teremtenek az étkezéshez.

    Párnák, takarók,ágyterítők

A lámpákat ugyan a lakberendezés utolsó fázisaként szoktuk jellemzően megvásárolni, mégis fontos, idejében, például lakásfelújításkor megtervezni, hogy a világítást a lakás különböző helyiségeiben, a különböző tevékenységekhez hogyan képzeljük el, hogy villanyszerelési munkák ennek megfelelően történjenek meg. A csillár elhelyezkedésénél fogva inkább dekorációnak, mintsem praktikus fényforrásnak tekinthető, ezért több helyi világításra, fali lámpára, álló ámpára és asztali lámpára is szükségünk van.

A lakberendezés egyik fontos területe, hogy a nappali, a gyerekszoba, a hálószoba, a dolgozó vagy esetleg az előszoba melegburkolatait hogyan valósítsuk meg.

    A jó minőségű parketta igazán esztétikus burkolat, a lakásnak meleg hangulatot kölcsönöz. Lehetnek egy- vagy többrétegű parketták, csaphornyos, lamellás, kész- (másnéven: szalag-), intarziás parketták, vagy akár svéd- illetve hajópadlók, készülhetnek különböző keménységű tömörfából, a parkettát lakberendezési ízlésünk és az igénybevétel alapján kell kiválasztanunk. A parketták lerakását, ami szegezés, ragasztás vagy úsztatott fektetés útján történhet, bízzuk burkoló szakemberre. A parketta használata során természetes mértékben kopik, ezért rendszeresen tisztítani és ápolni kell.

    Praktikus és komfortos lakberendezési megoldást jelent, ha például a gyerekszobába, a hálószobába vagy akár a nappaliba egy jó minőségű, stílusos padlószőnyeget teszünk. Fontos, hogy ne csak a lakás adott helyiségének bútoraihoz, lakberendezési stílusához és saját ízlésünkhöz igazodva, hanem az igénybevétel mértékét is figyelembe véve válasszuk ki a megfelelő padlószőnyeget. Legyen hurkolt vagy velúr a padlószőnyeg, minden padlószőnyegről elmondható, hogy jó hő- és hangszigetelő, kellemes a járófelülete, viszont mindegyik megköti a port, így ügyelni kell a tisztántartására.

    Bár a parafaburkolat igen széles körben alkalmazható, a parafa mint burkolóanyag kevéssé ismert, pedig nagyszerű lakberendezési megoldást nyújt. Kiváló hang- és hőszigetelő tulajdonságának, rugalmasságának és tartósságának köszönhetően a parafa szinte bármilyen beltéri felület burkolására alkalmas: a parafa használható a padló és a falak burkolására is egyaránt. A parafa burkolólapok előnyös tulajdonságai az alsó és felső réteg közt elhelyezkedő parafamagnak tulajdonítható. A parafamag feletti díszítőréteg, ami garantálja a burkolat esztétikusságát, lehet valamilyen szép tömörfa vagy natúr, illetve színezett parafa egyaránt. A fa és a parafa erezetű burkolólapok egymással is kombinálhatók, így a lakberendezési ízlésünknek megfelelő, testreszabott padlóburkolatokhoz juthatunk.

    Lakberendezési ízlésünknek megfelelően lakásunkat burkolhatjuk laminált parkettával. A laminált padlóburkolat nagynyomású technológiával gyártott, rétegzett fa­forgács- vagy farostlemez lapokból áll. A nagy kopás­állóságú felület alatt a faerezet utánzatú dekorréteg helyezkedik el: ezek határozzák meg a laminált padló keménységét és mintázatát. A laminált parketták kiválóan alkalmasak az erősebb igénybevételnek kitett helyiségek burkolására is, óriási szín- és mintázatválasztékuk miatt szinte tetszőleges lakberendezési stílushoz harmonikusan illeszkednek. További praktikus lakberendezési szempont lehet az, hogy a laminált padló könnyen lerakható.

A hidegburkolatok elsősorban vizes helyiségek burkolására használhatók, de belsőépítészeti elrendezéstől függően gyakran az előszobákat is ezzel a burkolófajtával borítják. Elterjedőben van az a lakberendezési trend, hogy a lakás egyéb, hagyományosan melegburkolattal burkolt részeit is hidegburkolattal látják el. Bárhova is kerüljön a hidegburkolat, a lakás meglevő bútoraihoz, lakberendezési kiegészítőihez, a falak színeihez illeszkedően kell a csempéket és a padlólapokat kiválasztani.

    A csempék körültekintő megválasztásával nagy mértékben meghatározzuk lakásunk hangulatát, lakberendezési stílusát. A csempék hihetetlen választéka megengedi, hogy szinte bármilyen lakberendezési stílusban berendezhessük konyhánkat, fürdőszobánkat vagy a WC-nket. Akár a legújabb csempe trendeket, akár hagyományosabb irányokat akarunk követni, a fantasztikus méret-, mintázat- és színgazdagság a csempeburkolatok terén komoly lakberendezési kihívást jelent. És ha már kiválasztottuk a megfelelő csempéket, megfelelő fugázóanyagokat kell találnunk, és még azon is elgondolkodhatunk, hogy díszcsíkkal, bordűrökkel vagy sávosan, esetleg foltszerűen díszítsük dekorcsempékkel a burkolatot, még egyedibb lakberendezési hangulatot adva a konyhának, fürdőszobának.

    Leggyakrabban a lakás vizes helyiségeiben teszünk le padlólapokat, de a legújabb lakberendezési trendeknek megfelelően egyre gyakrabban burkolják a nappalit is ezzel a burkolóanyaggal. A lakberendezés területén kiemelt esztétikai értékkel bírnak a beltéri padlólapok, hiszen a padló burkolata egyben bútoraink és lakberendezési tárgyaink kerete is. Mivel a lakás helyiségeiben viszonylag nagy felületet borít, a padlólap színe és textúrája fontos eleme a lakberendezési összhatásnak, ráadásul a padlólapokat a csempékkel összhangban – azokkal egy stílusban vagy éppen élesen elütően – kell kiválasztanunk.

    Előnyös tulajdonságainak és változatos megjelenési formáinak köszönhetően egyre népszerűbbek a térkő burkolatok. A térkő nagyon esztétikus, hosszú élettartamú és környezetbarát, és a térkövek nagy forma-, méret- és színválasztéka az egyéni ízlésnek és ötleteknek szabad teret enged. Ezek a kültéri burkolatok legyenek kocka alakúak, lekerekített élűek, hullám térkövek vagy gyeprács-kövek, kertünkbe gondosan lerakva praktikus, esztétikus és tartós kertberendezési megoldást biztosítanak.

A lakberendezés során sok helyzetben előfordulhat, hogy a lakberendezési szaküzletek széles választéka nem nyújt megoldást lakóterünk megfelelő kialakítására. Leggyakrabban amiatt, mert a lakás nagyon speciális beosztású, s így például a konyhabútort vagy a gardróbot ügyes ötlettel kell megvalósítani. Vagy mert lakberendezési igényeinket, ötleteinket csak testreszabott kivitelben, szakember vagy lakberendező segítségével tudjuk létrehozni: teljes falfelületen szeretnénk könyvespolcot vagy ruhásszekrényt kialakítani, speciális gyerekbútorokkal rendeznénk be a gyerekszobát, vagy a nappali kialakításához egyedi bútorokra lenne szükségünk. Ezek egyedi megtervezése komoly kihívás, ugyanakkor kellemes teher, hiszen saját lakberendezési elképzeléseinknek és a lakás stílusával harmonizáló megoldásoknak szinte semmi nem szab korlátot.Stílusokról általában

Napjainkban egyre terjed a lakáskultúra Magyarországon, ennek megfelelően már nemcsak bútordivatok, hanem lakberendezési stílusok, trendek is hódítanak. A lakberendezési üzletek óriási kínálatát böngészve, a televíziók design műsorait megtekintve, a szaklapok rovatait olvasva vagy az interneten kutakodva egyre inkább formálódik ízlésvilágunk, és ez odáig érlelődhet, hogy végül letesszük egy lakberendezési stílus mellett a garast, mely szerint a meglevő vagy új otthonunkat – teljes egészében vagy annak csak egy-egy lakóterét – berendezni szeretnénk. A lakberendezési stílusokat elsősorban a lakás adottságai, az enteriőr színvilága és hangulata, a felhasznált alapanyagok, a bútorok szerkezete és formavilága, a funkcionalitás vagy az esztétikum előtérbe helyezése, illetve a lakástextíliák határozzák meg.

Első közelítésben érdemes csak egy stílusban gondolkozni, de különböző stílusok ésszerű keverése nagyon harmonikus lakberendezési megoldást jelenthet. Ez utóbbi esetben, vagy ha a lakás adottságai egy sor lakberendezési kötöttséget jelentenek, szükségünk lehet egy belsőépítészre vagy egy lakberendezőre, hogy az elképzeléseink megvalósíthatók legyenek. Ekkor van szükség nagyon határozott, kifinomult lakberendezési ízlésre, illetve kellenek a profi ötletek ahhoz, hogy mely enteriőr milyen megoldásokat enged meg.

Részletesen a lakberendezési stílusok jellemzőiről az alábbiakban olvashatnak lakberendezők tolmácsolásában, illetve arról is információkat találnak, hogy a legelterjedtebb stílusokban milyen bútorok, milyen lakberendezési tárgyak és megoldások valósíthatók meg lakberendezési szaküzleteink kínálatának a segítségével.

Modern stílus

A modern stílus a legtágabb értelemben vett gyűjtőfogalom, amit ma a kortárs lakberendezéssel kapcsolatban használunk, és nagyon sok kategória sorolható alá. Egy mai modern kanapé, ami a párnázottságával, nagy íves formáival erősen régi korok stílusát próbálja idézni, éppúgy ide tartozhat, mint egy ultramodern, felső kategóriás design kanapé. Sok olyan lakberendezési stílus is ide sorolható, ami máshová is tartozik. Egy mediterrán élettér is tekinthető modernnek, de ide sorolható egy retro környezet is. A milánói bútorvásárokon ugyanakkor a modern alatt a kevésbé extravagáns (és méregdrága), kortárs bútorokat értik szemben a felső kategóriás, különleges design bútorokkal, amik csak egy szűk réteg számára készülnek.  
A modernség talán legfontosabb jellemzője, hogy a korábbi korok normáitól eltérően hoz létre tárgyakat, alkotásokat. Az eltérés lehet újszerű esztétikai megjelenés, de lehet szerkezeti, vagy egyéb gyártástechnológiai eltérés is.

A modern lakberendezési stílus anyaghasználatában minden szóba jöhet. Műanyag, fém, fa, üveg egyaránt használatos és persze a berendezési tárgyak szinte kivétel nélkül gyári technológiával készülnek. A tároló bútorok jellemzően természetes faszínűek vagy világos pasztellszínűre festettek (tört fehér, bézs, stb), de újabban a harsány színek, mint pl. a Ferrari-piros vagy erős sötétkék is megjelennek egyes bútorokon, főleg a konyhában. Az olcsóbb bútorok inkább laminált bútorlapból (fa utánzatú műanyaglemez borítás) készülnek, a magasabb árfekvésű bútorok faborításúak. Jellemző a matt lakkozás, de a 60-as évekből ismert magas fényű felületek is fel-felbukkannak. A kárpitos bútoroknál legújabban inkább a sötétebb színek kedveltek, és megjelentek a rikító világos színek (pl. zöldes-sárga).

A terek berendezésénél a falak inkább világos színűek, ahol egy karakteres mintájú laminált padló nagyon szép hangsúlyt kaphat. A szőnyegekre inkább a pasztellszínek jellemzőek, mintsem a perzsaszőnyegek hagyományos vöröses kékes árnyalata. A terek berendezésénél kerüljük a zsúfoltságot.  

Minimalista stílus

Korunk kétségkívül vezető kortárs lakberendezési áramlata, immár bő évtizede. Fő jellemzője a bútorok nagyon letisztult formavilága, dominálóan hosszú, egyenes vonalvezetéssel, erős vízszintes hangsúlyokkal, gyakran teljesen sík felületekkel, derékszögű, lekerekítetlen élekkel egyfajta geometrikusan hűvös eleganciát sugallva. A berendezési tárgyak esztétikai élményét nem díszítésük, hanem azok arányrendszere, anyaga, esetleg felület kidolgozása adja.
A modern vasalatok eddig elképzelhetetlen új szerkezeti megoldásokat nyújtanak, és ez – ha kevésbé észrevehetően is, de – része a dizájnnak. A lábaknál, fogantyúknál jellemző a kis méret vagy a kis keresztmetszet, és az alumínium vagy a rozsdamentes acél használata. A horizontalitás mellett a dizájn áramlat fő jellemzője, hogy kerüli az ívelt formákat, erősen nonfiguratív és különféle négyszögű felületeknek vagy hasáboknak az egymásba metszésével vagy váltogatásával ad mozgalmasságot akár a bútornak, akár a tereknek.

A bútorokon túlmenően a lakberendezési stílus másik vetülete maga a rendelkezésre álló tér berendezése. Kedveltek a tágas terek sok fénnyel, nagy ablakokkal és lehetőleg minél kevesebb, de lendületes, elegáns vonalú, viszonylag nagyméretű de alacsony bútorral. A kezdetekben a nagyon halvány pasztell színek, a szürke különböző árnyalatai domináltak, ma viszont hangsúlyosan előtérbe került a nemes anyagok, elsősorban a fa használata. A fa erezete az, ami egyfajta természet nyújtotta díszítőmintát adhat a bútoroknak. Az erősen mintás fa és homogén, újabban a magas fényű és matt felületek ritmikus váltogatása ad hihetetlenül dinamikus plaszticitást a teljesen sík felületeknek is.

Sok ember a minimál dizájnt számára idegennek érzi. Azt gondolja, hogy túl rideg és a minimális mennyiségűre csökkentett bútorzatban nem fér el a holmija. Ezzel én vitáznék. A minimalizmusban nem előírás a hűvös környezet. A fafelületek, különösen a ma divatos, erősen mintás dióval burkoltak, hihetetlen melegséget árasztanak. Az ülőgarnitúrák kárpitjának színe és anyaga szintén kelthet lágyságot, a szőnyeg és egy-egy jól megválogatott festmény tovább fokozhatják az otthonosságot. A tárolókapacitás sem tűnik el a minimál környezetben, csak a nappali szekrényfala helyett a hálószobák, előszobák, esetleg kifejezetten gardrób helyiségek nagy tolóajtós szekrényeibe kerül át.

Aki pedig kitart amellett, hogy a minimalista stílus rideg, az a klasszikusabb lakberendezési stílusok mellett választhatja a legújabb, legmodernebb divatirányzatot, berendezheti életterét XV. Lajos rokokó komódjainak mai, kissé átértelmezett, pirosra festett, esetleg teljesen bearanyozott, vagy ezüstözött utódaival, és tehet hozzá óriási méretű, rikító piros vagy sötétkék, esetleg lilás kristálycsillárt, egyfajta retro- vagy plasztik-barokk, környezetet kialakítva. Ami ebből az új divat áramaltból úgy tűnik máris elfogadottá vált a minimál dizájn számára, az a színes nagymintás tapéta, szellemiségében kicsit a barokkra vagy a 70-es, 80-as évekre emlékeztető mintával, de csupán egy-egy falon egy hangsúlyos bútor, vagy franciaágy mögött.

Meg kel jegyezni azt is, hogy a minimalista környezet nem mai találmány, csak korábban nem így hívták. Ha valaki megnéz ez 1920/30-as évekből származó Bauhaus stílusú belső teret, akkor sokszor még a mainál is csupaszabb környezetet találhat, ugyanolyan szögletes bútorokkal. Lehet, hogy a mi retro-barokk irányzatunk ugyanolyan válasz a díszítettlenségre, mint az art deco mozgalom volt akkoriban?

Design stílus

Az idegen szavak és kifejezések szótára szerint, a design, ipari formatervezést, tárgyalakítást jelent.

A formatervezés, ipari formatervezés vagy design (ejtsd: dizájn) az iparművészeten belül mindazon tevékenység, amely az iparilag előállított tárgyi világ formai-esztétikai kialakításával foglalkozik. Maga a kifejezés a II. világháború utáni időszakban alakult ki. A formatervezés ötvözi az esztétikát, a formát, a funkcionalitást, és innovatív módon kiemeli a tárgya egyedi tulajdonságait. A formatervezés fogalma kapcsolódik az építészethez, az iparművészet más ágaihoz (bútorok, ékszerek, dísztárgyak, csomagolások stb.), ipari alkotások (autók, járművek, technikai eszközök, gépi berendezések) tervezéséhez.
Mióta széles körben elterjedt a design szó használata, megjelent néhány sajátos jelentés árnyalata is: a közbeszédben a „dizájn” és „dizájnos” egyrészt a célszerű, puritán, elegáns, formális, másrészt gyakran az extravagancia, a trendi és luxus szinonimájaként jelenik meg.

A lakberendezésben leggyakrabban a modern, minimál stílussal kapcsolatban említjük. Használhatjuk a „dizájn” szót, amikor egyedi neves formatervezők termékeit, munkáit helyezzük el modern enteriőrben, de használjuk akkor is, amikor egy teret áttervezünk, egyedivé „stílusossá” varázsolunk.

Sokan úgy gondolják, hogy a design csak egy szűk, úgynevezett felsőbb réteg ügye. Valójában a design igazi közügy, mindannyiunké, hiszen mélyen érinti, megannyi ponton és módon befolyásolja életünk alakulását, minőségét.

    "A design sem nem hiábavaló, sem nem véletlenszerű. Gyökere a tervező személyiségében, illetve annak a helynek a szokásaiban, kulturális örökségében rejlik, ahonnan ő maga származik." (Francisco Asenseo Cerver)

Ha egy „dizájnos” enteriőrt szeretnénk kialakítani, válasszunk ki egy-két formatervezett berendezési tárgyat (ez lehet akár egy kanapé, akár egyetlen szék, néhány használati tárgy stb.), és ehhez rendezzük a tér további elemeit, színeit. Igyekezzünk minél kevesebb bútorral és minél hatásosabb színösszeállítással dolgozni. Ezek a trükkök mindig beválnak.

Retro stílus

A retro az 50-es, 60-as 70-es évek Amerikáját idéző, az élet számos területén, így a lakberendezésben is hódító divatirányzat, amely az említett korszak hangulatát eleveníti fel a korra jellemző design elemek felhasználásával. Ez a nosztalgikus múlt idézés színeket, változatosságot, játékosságot, vidámságot, humort csempészett napjaink modern otthonaiba, oldva a minimalizmus szigorú, hűvös nyugalmát.
De mitől is olyan vonzó a ma embere számára az a korszak?

A II. világháborút követő években megerősödött az amerikai társadalom, melyet áthatott az optimizmus, egy fényes jövő képe, feltámadt az emberek fogyasztási kedve. Sok lakás épült és a tömegek számára is elérhető, jó minőségű kis méretű bútorok iránti igény megnőtt. A kor tervezői ezeket az igényeket igyekeztek kielégíteni. Az olyan új anyagok megjelenése mint a formica, a műanyagok, az üvegszálas műanyag, a plywood (rétegelt lemez) stb.  új távlatokat nyitott a formatervezésben, lakberendezésben. Szárnyalhatott a fantázia, a formaalakításnak csak a képzelet szabott határt. Az alkalmazott színek is – a türkíz, a jade, a menta zöld, a rózsaszín, a meggypiros, a napsárga, a kék, a fekete és a fehér – a háború utáni hurráhangulatot, a fényes jövőbe vetett hitet tükrözték. Ez a jövő felé fordulás nyilvánult meg az űrtechnológiából átvett anyagok használatában és az elképzelt bolygóközi élet ihlette futurisztikus vonalvezetésben is. A korszak gömbölyded, játékos, áramvonalas formái (kagyló alakú fotelek, vesealakú dohányzóasztalok stb.) szakítottak a funkcionalizmus puritán hagyományaival. Feket-fehér kockás linóleum padlón álló fekete vinylhuzatú krómozott ülőbútor, nedves hatású, virágmintás tapéta, fekete-vörös kontraszt, geometrikus minták és formák, ezek mind jellemezték a kor tárgyi világát. Az űrkorszak ihlette tárgyak nem hiányozhattak egy korabeli divatos otthonból. Képek, lámpák, dísztárgyak (rakéták, bolygók, műholdak, űrhajók), egyáltalán bármilyen, űrre utaló tárgy helyet kaphatott a lakásban.

Szóval, sokszínű és változatos a forrás, amiből meríthet, aki retróra szeretné hangolni otthonát. Feldobhatja a teret egy-egy eredeti darabbal, de válogathat  napjaink retróra szakosodott gyártóinak lakberendezési termékeiből is. A „retrósításnak” nincsenek szabályai. Mindenki saját ízlése szerint, bátran, kreatív módon keverheti, illesztheti össze a számára kedves elemeket, így létrehozva a korszakhoz való viszonyulása által meghatározott, saját retro stílusát.

Rusztikus stílus

A rusztikus szó durván megmunkált felületet jelent. Napjainkban a köznyelv a "rusztikus", "mediterrán" és "népies" stílust szinte szinonímaként  használja. Legfőbb jellemvonása a tömörfából készült időtálló bútorok, a natúr színű textíliák és a természetes anyagok használata. A rusztikusan berendezett otthonokban gyakran találunk zsalugáteres nyílászárókat, épített konyhát, nyitott tűzterű kandallót, kovácsoltvasból készült lakberendezési kiegészítőket. Az enteriőrben megjelenő tárgyakra az egyszerűség, a funkcionalizmus, a kényelem és a harmónia jellemző.
A rusztikus bútorok gyakran egyedi darabok, amelyek a nagyszülők padlásának, a bolhapiacok vagy népi vásárok gyöngyszemei.

E lakberendezési stílus burkolatai kizárólag természetes anyagok: tégla, mészkő, cotto stb. A textíliákra a föld színek, esetleg népi motívumok, natúr vagy pasztell színű vászon jellemző.

A modern spot helyett kedvelt a függesztett világítótestek használata, amelyek kovácsoltvasból, üveg vagy porcelán búrával készülnek.

A rusztikus stílusú enteriőrök jellemző kedves kiegészítői a porcelán fűszertartó, rézből készült üstök a nyitott konyhai polcokon, kovácsoltvas virágtartók, horgolt terítők, régi használati tárgyak stb.

Keleti stílus

Napjaink egyik kedvelt lakberendezési stílusa, mely a hagyományos távol-keleti kultúrákból merített eszközökkel, anyag-, szín- és szimbólumhasználattal törekszik arra, hogy egyfajta egzotikus hangulatot teremtsen. Hasonlóan az "európai stílushoz", nem beszélhetünk egy egységes keleti lakberendezési stílusról sem, hiszen a világ távol-keleti szegletében is rendkívül változatos stílusjegyek jellemzik a különböző kultúrák térkialakítási hagyományait.
A keleti stílusban berendezett enteriőr egyik legjellemzőbb vonása, hogy modern vonalú bútorokkal, szellősen rendezik be, és ahol elsősorban a fehér vagy törtfehér falak előtt fekete lakk felületű vagy sötét színű fából készített bútorok állnak. A hagyományos távol-keleti lakberendezés jellemzője az alacsony ülőalkalmatosságok (pl. ülőpárnák, futonágy), a bambusztapéta illetve -szőnyeg, valamint a rízspapír felhasználásával készített térelválasztó falak, ajtók, paravánok alkalmazása. Színösszeállításában a fekete, vörös mellett a barna, sötétzöld ill. harsányabb színek, mint a lila, sárga is szerepelhet attól függően, hogy japán, kínai vagy más távol-keleti kultúra jegyeit használja-e.

A kiegészítők terén ma már egyre több üzlet kínál olyan lakberendezési tárgyakat, amelyekkel teljessé tehető egy keleti stílusban berendezett enteriőr. A selyem, a porcelán, a bambusz, a kavicsok, valamint a különböző nemesfák (pl. cseresznye) alkalmazása biztos tipp a keleti stílus kedvelőinek.  

Klasszikus stílus

A középkori nemesség szobáit míves bútorok, drága kelmék és kifinomult színek töltötték be. E korok, nyugalmának, előkelőségének és eleganciájának, hangulatát idézik fel a mai kor klasszikus enteriőrei. Ma e lakberendezési stílus kialakításához első sorban térre, nagy belmagasságra, teremméretű helyiségekre, szimmetrikus terekre van szükség.
Az antik bútor maradandó, tömör, minőségi. A szoba stílusát a nagyobb bútordarabok határozzák meg. A kisbútorok úgy vannak jelen a klasszikus térben, mint a finomságot, bájt erősítő eszközök, amelyek egyben ízlésünket, egyéniségünket és a szoba jellegét is kifejezik. Ügyeljünk arra, hogy azonos korok bútorait társítsuk egy enteriőrön belül. Biztos kéz, nagy gyakorlat kell, ahhoz, hogy különböző stílusú bútorokat társítsunk.

Ha van, akkor kandalló lehet az otthon középpontja, amely meghittséget ad a klasszikus nappalinak, és segít feloldani a túlságosan etikett-követő hangulatot.

A klasszikus otthon szőnyegeit bármilyen padlóburkolatra ráteríthetjük. Ha van lehetőségünk igazi, antik szőnyeget beszerezni, akkor megnyugodhatunk a felől, hogy a szoba igazán meleg, meghitt alaphangulatot kap.

A textíliák nemes anyagból készülnek (selyem, bársony, csipke). A bútorok mellett a kelmék adják meg a klasszikus otthon karakterét. A függöny, és a drapéria legyen összhangban a szőnyeg, valamint a többi hangsúlyos kelme színével, mintájával.

A képek az otthont, élettel telítik meg, és elevenné teszik. Képeinket a háttér fogja kiemelni, tehát ügyeljünk arra, nehogy agyonüssük a sokáig keresett képeinket egy-egy túl mintás falfelülettel.

A klasszikus otthon kialakításakor legfontosabb motívum az egyensúly megtalálása. Mindegyik darab fontos, de egyik se lehet túlságosan domináns.

Antik stílus

Az antik enteriőröket berendezési tárgyaik régisége, esztétikai és anyagi értéke vitathatatlanul a lakberendezés felső kategóriáiba emeli. Ez az irányzat nem egyszerűen a békebeli, polgári, esetleg nemesi életterek jómódot, kifinomult ízlést és eleganciát sugárzó atmoszféráját hozza vissza a mai terekbe, hanem eredeti darabokat használva egyfajta befektetési lehetőséget is kínál.  
Az "antik" önmagában nem stílus, sokkal inkább azt a lehetőséget kell érteni alatta, hogy egy-egy helyi

 
Naptár

 
Óra
 
Időjárás
 
ViccBox

 

Vonatozzunk együtt a gyereknapon! Robogjatok Budapesten vagy Balatonfenyvesen, vagy készítsetek kisvonatot a Mesetárban!    *****    Filmes hírek és kritikák lelõhelye. ÚJ oldal, ami filmekkel és színészekkel foglalkozik. Nézz be most és máskor is!    *****    Az egyetlen magyar forrás a BOSSZÚÁLLÓK univerzumáról | Az egyetlen magyar forrás a BOSSZÚÁLLÓK univerzumáról    *****    HAMAROSAN - DOVE CAMERON RAJONGÓI OLDAL - HAMAROSAN - DOVE CAMERON RAJONGÓI OLDAL - HAMAROSAN - DOVE CAMERON    *****    KÖNYVAJÁNLÓK - ha nem tudod mit olvass, itt találhatsz hozzá inspirációt - BOOKISLAND    *****    Loki rajongók! Fan Fiction és egyéb történetek! Gyere és olvass nálam kedvedre! Ha tetszik, claim loyalty to me! (Loki)    *****    Ayang - Avagy milyen is a világ az én szememmel    *****    LÉGY A MAGAD ASZTROLÓGUSA és segíts másoknak is az asztrológia tanaival!    *****    Társszerkesztõket keresek a dakotajohnson.tk újranyitásához.Ha érdekel és szeretnél jelentkezni kattints a részletekért!    *****    Április 22. a Föld napja! Az ünnep alkalmából cifraszûrös juhászlegény vár benneteket a Mesetárban! Nézzetek be hozzánk!    *****    Asztrológiai tanácsadás, részletes elemzésekkel, a legkedvezõbb áron és teljesen ingyenes konzultáció, idõkorlát nélkül!    *****    Egy jégkorong-rajongó lelkészgyakornok lány blogja - ha van kedved, nézz be, szeretettel látlak :) Gréti    *****    Minden Kedves látogatómat szeretettel várom Asztrológia oldalamon, ahol az oktatás INGYENES, az elemzés BECSÜLET-KASSZÁS    *****    Ayang Avagy milye is a világ az én szememmel    *****    Charmed - Új külsõ - Még több tartalom - Még több információ, érdekesség - CHARMED - Bûbájos boszorkák - Varázslat - Cha    *****    BOOKISLAND -> A könyvek birodalma elvezet a képzeletünk világába! <- BOOKISLAND    *****    KUTYA VS MACSKA, MELYIK AZ OKOSABB? SZAVAZZ! FÉLSZ A ROBOTOKTÓL, VAGY SEM? MONDD EL! KUTYA VS MACSKA!KUTYA VS MACSKA!!!!    *****    Outsider - Gay - Creative - Rebel - Tolerant - Furry - Brony - Hipster - Gamer - Otherkin - Geek - Autistic    *****    Online Gyermekáruház és bababolt Több ezer termékkel olcsón, országos kiszállítással!    *****    Charmed - Új külsõ - Még több tartalom - Még több információ, érdekesség - CHARMED - Bûbájos boszorkák - Varázslat - Cha