Tlttt Bann:
A bannokat meghmozzuk, tetejket hosszban levgjuk. Belsejket kikaparjuk. A kivjt bannt elkeverjk rumba ztatott mazsolval s cukrozott kemny tejsznhabbal. A krmet visszatltjk, s tejberizs talpra helyezzk. Visszatesszk a tetejket s durvra vgott mandulval meghintve tlaljuk.
A Bann s a Kenyr is fogszuvasodst okoz:
Tnyleg csak az dessgek rtanak a fogainknak? Megelzhetjk az veink elrehaladtval szinte trvnyszer fogromlst? Szmt, hogy milyen fogkrmet vlasztunk?
Az trend s a fogak egszsge szorosan sszefgg egymssal, de az a hit, miszerint a sznhidrtok fogyasztsnak cskkensvel javul a lakossg fogszati llapota, mra tlhaladott vlt. Az n. Vipeholm-kutats kimutatta, hogy nem az elfogyasztott dessgek mennyisge, hanem a fogyaszts gyakorisga szmt a klnbz fogbetegsgek kialakulsnl. A felmrs azt az eredmnyt hozta, hogy ugyanolyan mennyisg dessg sokkal nagyobb krosodst okozott akkor, amikor az tkezsek kztt nassoltak a ksrleti alanyok, mint amikor a ftkezs rszeknt fogyasztottk.
A fogszuvasods megelzse
A fogszuvasodst azok a baktriumok okozzk, amelyek a szjban lnek s savat lltanak el bizonyos lelmiszerekbl. Ez a sav megtmadja a fogakat s kioldja a zomnc svnyi anyagait. A "savtmads" eredmnyeknt apr lyukak keletkeznek a fogzomncon, s megindul a szuvasods.
Szmos tnyez befolysolja ezt a savtmadst. Pldul az, hogy az egyes lelmiszerek s italok milyen mrtkben okoznak savasodst, s hogy ezek milyen hossz ideig tartzkodnak a szjban. A fogszuvasods ugyanakkor nem elkerlhetetlen, mivel a fogak "meg tudjk javtani nmagukat". Savtmads utn a nyl fokozatosan semlegesti a savat, s visszajuttatja az elvesztett svnyi anyagokat a fogzomncba. A fogszuvasods teht attl is fgg, hogy a fogak hogyan vdik meg magukat a savtmadsokkal szemben.
Milyen telek okozhatnak fogszuvasodst?
A savtmadsrt felels lelmiszerek listjnak ln a cukor s a kenyr ll. Az elvgzett kutatsok alapjn ma mr kimondhatjuk, hogy a sznhidrtok tbbsge is hasonl hats. Pldaknt felhozhat, hogy savtmadst okoz a bzapehely, a fehr s barna kenyr, a cukor, az alma, a datolya, a mazsola, a bann, a zabpehely s az dtitalok, valamint a kekszek, a stemnyek s a tejcsokold is.
Az idtnyez
Egy msik fontos tnyez, hogy az tel mennyi ideig van a szjban. Minl tovbb tartzkodik az tel a szjban, annl tovbb tart a savtmads. A vizsglatok eredmnyei azt mutatjk, hogy a keksz, a mazsola s a fehr kenyr ltalban tovbb marad a szjban, mint a tejcsokold, a tejkaramella, a mentol vagy az dtital. Emellett, ha brmilyen sznhidrttartalm tel beragad a fogak kz, a savtmads hosszabb ideig tart.
A fogszuvasods megelzse
A felmrsek alapjn az Egyeslt Kirlysgban a fogszuvasods mrtke jelentsen cskkent az elmlt hsz v sorn, miutn bevezettk a fluoridos fogpolst, ugyanis a fluorid elsegti a fogak vdelmt. A legtbb fogkrm tartalmaz fluoridot, s Nagy-Britanniban a vzhlzat kb. 10%-ban is jelen van.
Az orvosi tancs
A fogorvosok azt javasoljk, hogy naponta ktszer mossunk fogat - fluoridos fogkrmmel. A legmegfelelbb idpontok erre reggelizs utn s lefekvs eltt knlkoznak. A lefekvs eltti fogmoss klnsen fontos, mivel tel- s italmaradvnyok maradhatnak a szjban egsz jszaka, ami krosodst okozhat. Mivel a nylkpzds alvs kzben lelassul vagy lell, ez az a napszak, amikor a fogaink leginkbb ki vannak tve a tarts savtmads veszlynek.
A fluoriddal vdett tiszta fogak naponta hat savtmadst is ki tudnak vdeni. Ezalatt hrom ftkezst, s kztte hrom italt, illetve rgcslnivalt rtnk. Ha ezen fell tbb alkalommal esznk, kekszet, stemnyt, dessget vagy ms sznhidrtot tartalmaz lelmiszert, akkor tbb savtmads ri a fogakat, mint amennyivel szemben kpesek a fogak ellenllni.
Emellett minl hosszabbak az tkezsek kztti sznetek, annl tbb idejk marad a fogaknak arra, hogy meg szuvasodjanak!