A mzrl ltalban!
A mz nem csak dessg,hanem annl sokkal tbb!!!
Az kori grgk nzete szerint a mz az gi harmatbl szrmazik. Ma mr kzismert, hogy a virgmz a nvnyek nektrjbl a mhek gyjt, talakt s srt tevkenysge rvn alakul ki.
A mz tulajdonsgait alapveten az a nvnyfaj hatrozza meg, amelyik a nektrt termelte. A mzet is ezen az alapon nevezik el. Tiszta „fajtamzet” csak azokrl a nvnyekrl kaphatunk, amelyekbl egy helyen egyszerre sok virgzik. Ellenkez esetben a kaptrban a klnfle nektrok sszevegylnek, s „vegyes virgmz” keletkezik. A nektrtermel nvnyek nagyobb rsznek beporzst mhek vgzik. Az des nektrt a mhek mz-gyomrukba gyjtik, s mikor az megtelik, hazareplnek a kaptrba. A nektrt a viaszbl plt sejtek falra kenik.
A bels munkra beosztott fiatal mhek a nektrt nhnyszor kiszedik s trakjk. A kpzd enzimek az sszetett cukrokat az emberi szervezet ltal legjobban hasznosthat egyszer gymlcs- s szlcukorr alaktjk. Kzben a mhek szrnycsapkodsukkal a nektr vztartalmt 18-19%-ra cskkentik s a megtelt sejteket viasszal befedik. Ha a mzes lp sejtjeinek tbbsge mr fedett, a mhsz kipergeti a mzet.
A sajnlatosan elterjedt tves megllaptsokkal szemben a mzet tudomnyosan is helytllan, rviden gy definilhatjuk: A mz mdostott nektr, amennyiben az sszetett cukormolekulk enzimek hatsra egyszer cukrokk hasadtak, kevesebb vegetcis vz maradt benne s cskkent a mrgez nehzfmek mennyisge, ami az talaktson dolgoz mhek testbe kerlt t.
Fizikai s kmiai tulajdonsgain alapul az egszsget vd, megrz s fejleszt hatsa, melyet az apiterpis gygymd is alkalmaz.
Cukrai egyszeren, knnyen felszvdnak. Nem csak des, hanem szerves savakat is tartalmaz, melyek javtjk az tvgyat, elsegtik az emsztst.
tvgyjavtak illat- s aromaanyagai is, melyek kzl nhny mg ferttlent, fjdalomcsillapt s nyugtat hatssal is rendelkezik. A mz klsleg sebkezelsre is alkalmas.
Vltozatos svnyi anyag tartalma ltal hozzjrul szervezetnkben ezek kvnatos egyenslynak elrshez, az esetleges hiny megszntetshez.
A mz sokoldal tpllk, mely tbbfle szksges anyaggal ltja el az ember szervezett. Felveszi a kzdelmet a baktriumokkal, tmogatja az emsztst, a mjat, a vzkivlasztst, tpllja az izmokat, nyugtat s enyhe hashajt.
|