Csokold : A termkek megnevezsei, meghatrozsai s jellemzi |
A termkek megnevezsei, meghatrozsai s jellemzi
Lssuk mi micsoda "szigor szemmel" nzve.
Kakavaj
A kakavaj egy olyan zsr, amelyet a kakababbl vagy a kakabab rszeibl nyernek, s amelynek az elrs szerint maximum 1, 75 % szabadzsrsav-tartalma lehet, illetve maximum 0, 5 % el nem szappanosthat anyagot tartalmazhat.
Kaka, kakapor
A kakapor a kakavaj egy rsznek az eltvoltsval trtnik, de minimum 20 % kakavajat tartalmaznia kell, a vztartalma maximum 9 % lehet. Amennyiben kakavaj-tartalma kevesebb, mint 20 % zsrszegny kakarl, zsrszegny kakaporrl beszlnk.
Portott csokold, csokoldpor
Kakapor s cukrok keverkbl ll, kakaport legalbb 32 %- ban kell tartalmaznia. Ha a kakapor zsrszegny, a csokoldport is zsrszegnynek kell feltntetni.
Ivcsokold-por, destett kaka, destett kakapor
Szintn kakapor s cukrok keverkbl ll, viszont kakapor-tartalma minimum 25 %. Amennyiben a kakapor zsrszegny, fel kell tntetni.
Csokold (tcsokold)
Ez a termk kakatermkekbl s cukrokbl kszl, kaka szrazanyagot legalbb 35 % - ban tartalmaz, melynek 18 % - a kakavaj, 14 % - a zsrmentes kaka szrazanyag.
Ha a csokolddara (vermicelli) vagy csokoldpehely (flakes) szavak kiegsztik, a termkek kaka szrazanyag tartalma legalbb 32 %, melynek 12 % - nak kakavajnak kell lennie, 14 % - nak pedig zsrmentes kaka szrazanyagnak.
Ha mrtcsokold (couverture [kuvertr]) sz egszti ki, a termk legalbb 35 % kaka szrazanyagot tartalmaz, melynek nagy rsze, 31 % - a kakavaj s 2, 5 % - nak kell zsrmentes kaka szrazanyagnak lennie.
Kiegsztheti mg a gianduja sz is, vagy a sz valamelyik szrmazka. A termk legalbb 32 % kaka szrazanyagot tartalmaz csokoldbl (8 % - zsrmentes kaka szrazanyag), valamint finoman aprtott trkmogyorbl (minimum 20 gramm, maximum 40 gramm a 100 grammban) kszl. A trkmogyor kiegszthet ms olajos magvakkal, mandulaflesgekkel, di valamelyik fajtjval.
Tejcsokold
Szintn kakatermkekbl s cukrokbl kszl tej vagy tejtermk hozzadsval. A kaka szrazanyag tartalma legalbb 25 %, tej szrazanyag tartalma minimum 14 %, legalbb 2, 5 % zsrmentes kaka szrazanyagot, minimum 3, 5 % tejzsrt kell tartalmaznia. A tejzsrnak s a kakavajnak sszesen minimum 25 %-nak kell megfelelnie.
Ahogy a csokoldt, gy a tejcsokoldt is kiegszthetik kifejezsek:
Tejcsokold-dara (vermicelli) vagy tejcsokold-pehely (flakes), a termk kaka szrazanyag-tartalma minimum 20 %, tej szrazanyag-tartalma legalbb 12 %, valamint a kakavaj s a tejzsr sszesen minimum 12 %.
Mrtcsokold (couverture), a termknek legalbb 31 %-ban kell tejzsrt s kakavajat tartalmaznia sszesen.
Gianduja vagy a sz szrmazkai, mogyors tejcsokold, mely 10 % tej szrazanyagot tartalmaz csokoldbl s finoman aprtott trkmogyorbl kszl. Itt is felhasznlhatk mg olajos magvak, mandulaflesgek, diflesgek.
A tej sz helyettesthet a megnevezsben tejszn vagy sovny tej kifejezssel. A tejszn esetben legalbb 5, 5 % tejzsrt kell tartalmaznia a termknek, sovny tejnl viszont legfeljebb 1 % tejzsrt tartalmazhat!
Hztartsi csokold
Akrcsak a tejcsokold cukrokbl, kakatermkekbl, tejbl vagy tejtermkekbl kszl. Kaka szrazanyag–taralma minimum 20 % sszesen, szintn 20% a tej szrazanyag-tartalma, valamint legalbb 2, 5 % a zsrmentes kaka szrazanyag-tartalma, minimum 5 % a tejzsr tartalma. Kakavajat s tejzsrt sszesen legalbb 25 %-ban tartalmaz.
Fehr csokold
Ehhez a termkhez csak kakavajat hasznlnak fel a cukrok s a tej vagy tejtermkek mell. gy kapjk a fehr sznt. Kakavajat legalbb 20 %-ban tartalmaz, tej szrazanyagot 14 %-ban.
Tlttt csokold
Ez egy olyan termk, amelynek a kls rsze tcsokold, tejcsokold, hztartsi tejcsokold vagy fehr csokold, mely 25 %-a a termk tmegnek. Viszont az a termk, amelynek korpusza (tltelke) jgkrm, cukrszstemny, stipari termk vagy tarts desipari lisztes ksztmny (biszkvit) nem nevezhet tlttt csokoldnak.
Asztali csokold
Ez a termk nemcsak kakatermkekbl s cukrokbl kszl, hanem mg tartalmaz lisztet vagy bza-, rizs- vagy kukoricakemnytt. Legalbb 35 %-ban tartalmaz kaka szrazanyagot (18 % kakavaj, 14 % zsrmentes kaka szrazanyag) s 8 % liszt vagy kemnyt.
Pralin, falatnyi csokold
Ez a termk kis mret („falatnyi”) tlttt csokold, vagy tmr csokold, vagy a fehr csokold, az tcsokold, a tejcsokold vagy a hztartsi tejcsokold valamelyiknek a kombincija valamilyen ms, termszetesen ehet anyaggal, amennyiben a csokold a termk tmegnek a 25 %-t kiteszi.
Eurpban engedlyezik nvnyi zsrok felhasznlst is a csokoldban (Amerikban kizrlag kakavajat engedlyeznek). A nvnyi zsrtartalom maximum 5 % lehet.
Az albbi nvnyi zsrok hasznlhatok fel:
- ILLIPE, BORNEO-FAGGY, TENGKAWANG;
- PLMAOLAJ;
- SAL (kelet-indiai fafajta);
- SHEA;
- KOKUM GURGI;
- MANGO MAGZSR.
|