Receptek
Itt igazi klnleges finomsgokat olvashattok. Ha gondoljtok, ksztstek el, s kstoljtok meg valamelyiket!
Italok
Kakas mentakrm
1/3 rsz fehr kakakrm, 1/3 rsz stt kakakrm, 1/3 rsz tejszn, szerecsendi-reszelk
A hozzvalkat keverpohrba tesszk, pr msodpercig rzzuk, majd dupla koktlkehelyben szolgljuk fel. Tetszs szerint mentalevllel dsztjk.
Kakas Martini koktl
1/3 rsz stt kakakrm, 2/3 rsz gin, tcsokold kockk
A kakakrmet s a gint a keverpohrba tesszk, amit elzleg jgkockval tltttnk meg. Kanllal elkeverjk, majd martinis kehelybe tltjk.
Alexander
1/3 rsz konyak, 1/3 rsz stt kaka, 1/3 rsz tejszn, szerecsendi-reszelk
A tejsznt a konyakkal, a kakakrmmel s nhny jgkockval elkeverjk, a keverpohrba tesszk, 6-8 msodpercig rzzuk, s dupla koktlpohrba tltjk. Tetejt szerecsendival meghintjk.
Chocolate Soldier
2 cl brandy, 2 cl szraz vermut, 2 cl csokoldlikr, 2 ntet orange bitter
Shakerben sszerzzuk, koktlos pohrba szrjk
Chocolate Banana
3 cl bannlikr, 3 cl fehr Crme de Cacao, 3 cl Kahlua, 4 cl tejszn
A hozzvalkat jggel teli pohrba ntjk, majd jl megkeverjk.
Chocolate Black Russian
6 cl vodka, 3 cl Kahlua, 18 cl csokoldfagylalt
Keverpohrban (jg nlkl) addig kevergetjk, amg az ital krmszer nem lesz, s ekkor koktlos pohrba szrjk.
Chocolate Coated Cherry
3 cl Kahlua, 3 cl Amaretto, 3 cl Creme de Cacao (fehr), 1 ntet grenadine
Az italokat jggel teli pohrba ntjk, majd jl megkeverjk, vgl rcseppentjk a grenadine-t.
Sajtkrm fehrkenyrrel s kakahabbal
Hozzvalk 4 szemlyre:
A krmhez: 30 dkg tr, 20 dkg mozzarella, 7 dkg liszt, 2 tojs, s, bors
A dsztshez: 5 dkg kakahab, 10 dkg cukor, fehrkenyr, mz.
A trt s a mozzarellt ttrjk, a tojsokat feltjk, a srgjt s a lisztet a sajthoz adjuk, s jl elkeverjk. A fehrjbl habot vernk, megszzuk, megborsozzuk. Kt kiskanl segtsgvel gombcokat ksztnk, s 3 percre felforraljuk.
2 dkg kakahabot megprklnk, cukros vzben felforraljuk, majd flretesszk.
A fehr kenyrbl 6 cm tmrj kerek lapokat vgunk, megpirtjuk, s tnyrra helyezzk.
Rtesznk 1-1 krmlabdt, s a karamellizlt kakahabbal szolgljuk fel.
Mg szebb ltvnyt rnk el, ha a tnyrt ropogs stemnnyel dsztjk. A cukrot a megtrt kakahabbal megpirtjuk, stlapra fektetjk, hogy kihljn, s krmlabdkat tesznk mell. Mzzel dsztjk.
Rk paradicsommal s csokoldval
Hozzvalk 4 szemlyre:
A rkhoz: 2 rk, 5 dl fehrbor, 1 citrom, 4 dkg srgarpa, 4 dkg zeller, 2 srga alma, 1 avokd, citroml, nagy paradicsom
A mrtshoz: 20dkg paradicsom, 6 dkg lilahagyma, 5 dkg vaj, tcsokold, olaj, s, bors
A majonzhez: 0, 5 dl olvaolaj, 2 tojs, 6 dkg metlhagyma, s, bors
A rkot a borral, a citrommal, a zellerrel s a srgarpval kb. 40 percig fzzk, majd sztnyitjuk, kivesszk a hst, a belssgeket paprtrre tesszk, hogy lecspgjn.
Az almt s az avokdt kockra vgjuk, citromlvel lentjk. A lilahagymt vajon megfuttatjuk, hozzadjuk a paradicsomot, s sajt levben 10 percig fzzk.
Ha ksz, sszeturmixoljuk, szitn ttrjk, olajat, st, borsot, csokold szeleteket kevernk hozz, s htszekrnybe tesszk.
A rk bels rszeit tojssal s olajjal (mintha majonz lenne) sszekeverjk, citromlevet, st, borsot tessznk hozz, vgl belerakjuk a hst s a darlt metlhagymt.
Hrom szelet paradicsomot rtegezve egymsra rakjuk, a majonzes s a gymlcss rtegeket vltogatva. A mrtst kitltjk tlakba, megszzuk s borsozzuk.
Mjszelet kakamrtssal
Hozzvalk 4 szemlyre:
A tltelkhez: 25 dkg tk, 25 dkg mj, 1 gerezd fokhagyma, kakukkf, bors
A tszthoz: 50 dkg liszt, 4 tojs, 1 ek olvaolaj, 1 csipet s
A mrtshoz: 1 lilahagyma, 2 dl muskotly, 2 dkg kaka
A tkt kockra vgjuk, a gerezd fokhagymval, a kakukkfggal megpirtjuk, hozzadjuk a libamjat s megfzzk. Sval, borssal zestjk.
A tsztt hagyomnyos mdon elksztjk: a hozzvalkat sszegyrjuk, majd kinyjtjuk, 10 cm-es darabokra vgjuk, b ss vzben kifzzk.
A hagymt ledarljuk, bort adunk hozz. Ezt is fzzk. Ha a levt flig elftte, keser kakat adunk hozz.
Tlalskor a tsztra tkragut s mjat tesznk, kakamrtssal dsztjk.
Brnyrmk pikns, csokoldbl kszlt mrtssal
Hozzvalk 6 szemly rszre:
A brnyhoz: 1, 5 kg-os brnycomb, feketebors, s, 20 zslyalevl, 5 dl vz
A mrtshoz: brnycsont, 5 gerezd fokhagyma, 20 dkg srgarpa, 15 dkg zeller, 6 mentalevl, 1 ek. Fehr muskotly, 8 dkg csokold
Mandulatltelkhez: 30 dkg mandula, 8dkg kenyrbl, s
Borskrmhez: 30 dkg bors, olvaolaj, s.
A combokat kicsontozzuk, 1 mozsrba fekete borsot, st, zslyt tesznk, ezzel beszrjuk a hst, s hagyjuk, hogy az zek jl tjrjk. A csontot feldaraboljuk, s fokhagymval, srgarpval, zellerrel barnamrtst ksztnk. Felntjk annyi vzzel, hogy a csontot ellepje, mentt tesznk hozz, s addig fzzk, amg szirupszer folyadkot nem kapunk. Kivesszk a csontot, hozzntjk a bort, a mrtsban 30 C fokon felolvasztjuk a csokoldt.
A tltelkhez a mandult megpirtjuk, s hozztesszk a kenyrbelet, megdarljuk, szzuk, flretesszk. A mozsrban megtrjk a borsot, s olajjal meghintjk.
A combot a tltelkkel megtltjk, rgztjk s megpirtjuk. Egy lbosba fl liter vizet ntnk, beletesszk a combot, s 220 C fokon stben 30 percig stjk. A fzlevet leszrjk, s a mrtshoz tesszk. Tovbbi 20 percig 100 C fokon tartjuk, hogy tlals eltt megpuhuljon.
A combrl eltvoltjuk a ktst, felszeleteljk, s melegen tartjuk. A brnyrmket borskrmmel s csokoldmrtssal tlaljuk.
Hagyms-kakas csirke
Hozzvalk 4 szemly rszre:
A hagymhoz: 8 hagyma, olvaolaj, 5 dkg szalonna
A tykhoz: egy 1, 5 kg-os feldarabolt tyk, 25 dkg vaj, cayenne-bors, s, bors, 1 kupica vodka.
A kakamrtshoz: 3 dkg kaka, fl pohr vrsbor, liszt.
A hagyms kockra vgott szalonnval egy kis olajon megpirtjuk, hogy sznt kapjon.
A hsdarabokat lisztben megforgatjuk, s egy msik ednyben vajon kistjk. Amikor mindkt oldal megpirult, megszzuk s cayenne-borssal megszrjuk.
A hagymt s a szalonnt ttltjk abba az ednybe, ahol a hs van, hozzntjk a vodkt s elprologtatjuk. Egy fakanllal megforgatjuk. Egy msik ednyben felmelegtjk a bort, hozztesszk a kakat, s jl elkeverjk.
A kakamrtst a csirkehsra ntjk, lefedjk, s lass tzn stjk, idnknt megkenjk. Amikor elkszlt, a csirkemelleket egy tlcra helyezzk, krje hagymt tesznk. Egy kis melegvzzel a mrtst felntjk, majd zldsgpasszrozn ttrjk, s a csirkehsra ntjk.
Indiner (indus fnk)
Kt flgmb alak tsztahvelyt csokolds fondnba mrtanak, majd ha megdermedt, porcukorral zestett tejsznhabbal megtltik.
Rigjancsi
Tsztja csokolds felvert piskta. Ezt a lapot kt lapra vgjk. Az egyikre egyenletesen rkenik a tltelket, a msikat thzzk csokoldval, majd ezt rhelyezik a tltelkes lapra. 5*5 cm-es kockkra vgjk.
Somli galuska
Hrom piskta lapot ksztenek, egy csokoldsat, egy disat s egy simt. Minden lapot rumos cukorszrppel meglocsolnak, majd vanlis srgakrmmel betltik, rtegenknt megszrva vagdalt, prklt dival.
Galuskra szaggatjk, csokold ntettel meglocsoljk s tejsznhabbal dsztik.
Sacher-torta
140 g tcsokold
100 g vaj
140 g porcukor
4 tojs
70 g sima liszt
A csokoldt olvasszuk fel. A vajat a cukorral verjk habosra, s adjuk hozz a csokoldt. A tojsokat sztvlasztjuk, a tojssrgkat egyenknt hozzadjuk a masszhoz. A tojsfehrjket kemny habb verjk, s vatosan beleforgatjuk a csokolds keverkbe. Hozzkeverjk az tszitlt lisztet is. Kivajazott, kilisztezett tortaformba ntjk. Elmelegtett stben 170 C fokon megstjk. Ha kihlt, bevonjuk egyszer csokoldmzzal. Esetleg egy rteg baracklekvrt is kenhetnk a tetejre, a csokoldmz al.
(Anna Sacher, 1883)
|