Csokold : Kaka s csokold a cukrszdban |
Kaka s csokold a cukrszdban
Ha valaki szeret stni, elcsenhet innen nhny trkkt a dsztshez!
A kaka s a csokold otthona a cukrszda, ahol szebbnl szebb dolgokat ksztenek belle.
Az emberek az des zt kedvelik a legjobban. Br nagyon rgen csak a mz s gymlcs biztostotta ezt az lvezetet, ma taln legkevsb ezektl vrjuk ezt a hatst.
A cukrszat s a cukrszda azonban nem is olyan „reg”, mint gondolnnk…
A cukrszat fejldshez s nllsulshoz szksg volt, hogy a XVIII. szzadban megteremtdjn a rpacukor megfelel gyrtsa ipari szinten, megjelenjen a kaka s a csokold a piacon, valamint hogy a svjci s olasz mesteremberek dessgeikkel kell hatst rjenek el.
A cukrsz szakma lassan, fokozatosan vlt kln ms dessgkszt mestersgtl. Egyre tbb kvhz-cukrszda jelent meg, egyre divatosabb lett a fagylaltozs.
Eleinte furcsn, mondhatni kacifntosan hvtk a cukrszokat: cukros stemnyes. A cukrsz elnevezs Szchenyinek ksznhet (1830.)
A XIX. szzadban egyre nagyobb temben gyarapodott a cukrszdk (s a kvhzak) szma, mely mg a polgriasodsban is szerepet jtszottak.
A cukrszdk fnykora a XX. szzad eleje volt. De aztn jttek a vilghbork s a szegnysg, amely rthet mdon nem a stemnyekre vgyott. Szerencsre ez megvltozott, ismtelten egyre tbb cukrszdt (vagy a cukrszdhoz hasonl eszpresszt) nyitnak.
A magyar cukrsz szakma termszetesen riz nagy neveket, mint pldul Dobos C. Jzsef, Ruszwurm, Gerbeaud, Auguszt Jzsef.
A kvetkezkben bemutatok nhny csokoldpraktikt, amelyet akr otthon is ki lehet prblni. Igaz, a cukrszmhely alkalmasabb helyszn erre, s nem biztos, hogy a mi alkotsunk vetekedni fog egy gyakorlott, j kzgyessg cukrszval, de taln az nem is baj.
A csokold dszekhez el kell kszteni a csokoldbevont. Ahhoz, hogy hasznlni lehessen, temperlni kell, vagyis a csokoldt megfelel hmrskleten kell tartani az olvaszts utn. (Az olvaszts sorn sosem szabad tllpni a 40 C fokot!) Ez az egyik legfontosabb feladata a cukrszatnak s a bonbonksztsnek is.
A bevon tulajdonkppen egy klnleges csokoldfajta. Sokkal hgabb, mint a tbls csokold. Hiszen fontos, hogy llaga alkalmas legyen a bonbonok s a stemnyek, tortk hibtlan bevonsra.
Azt, hogy j munkt vgeztnk, knnyen ellenrizhet: szp, selymes fnye van a csokoldnknak. Azonban, ha tlhevtettk, lassabban fog megdermedni, ha pedig megdermedt, felszne matt lesz s cskok rajzoldnak ki.
Termszetesen a csokold nemcsak bevonsra alkalmas, egy kis kzgyessggel klnleges dszt elemek is kszthetk. Pldul:
Csokoldtekercs: br ksztse egyszer, itt eljn az a szls, hogy „Gyakorlat teszi a mestert!”. Ugyanis nagyon kevs id ll rendelkezsre. A temperlt csokoldt egyenletesen, vkonyan elkenik mrvnylapon, majd a megfelel eszkzt (spakli) gyesen, vatosan toljk, „felkaparva” ezzel a csokoldt, amely ettl feltekeredik.
Csokoldfodor: ezt az igazn ltvnyos dszt ktfle mdszerrel is ksztik:
Az egyik vltozat, amikor a bevonba olajat vagy nugtkrmet dolgoznak, s csak ezutn temperljk 30-32 C fokra. Szintn mrvnylapon simtjk ki, s alaktjk.
A msik mdszer ennl egyszerbb. A bevonhoz nem adagolnak semmit. 40 C fokra temperljk, majd egy nagy, felmelegtett tepsin egy habanyagbl kszlt hengerrel elsimtjk. Htszekrnyben lehtik 22 C fokra, vgl alaktjk.
Csokoldforgcs: ezt a legegyszerbb elkszteni. A bevon tmbbl les kssel forgcsokat kell faragni. De hasznlhatunk reszelt is. Ami praktikus, ha azonnal a torta vagy stemny tetejre reszeljk.
A csokoldlevl, vagyis a termszet h msolata
Az egyik legegyszerbben elkszthet dekorci. Nhny friss, ers levelet kell hozz gyjtennk, s mr neki is lthatunk. Hogy a levl ers legyen, az azrt fontos, mert a puhk hamar elfonnyadnak, s nehezebb velk dolgozni. A legalkalmasabbak: a bkkfalevl, a babrlevl, a szllevl, vagy a citrusfalevl.
Brmelyik bevon hasznlhat a kszts sorn, de a temperlsra itt is gyelni kell!
A megtiszttott leveleket bekenjk a csokoldval, hagyjuk megdermedni, majd vatosan lehzzuk a levelet a csokirl. Szebb eredmnyt rnk el, ha a levl aljt kenjk be, akkor jobban lthatv vlik az erezet.
Csurgatott csokolddekorci
Tulajdonkppen ez is egy egyszer dsz, mgis bonyolult. Egy kicsi paprzacskt kell megtlteni csokoldval, ez lesz a „ceruza”. Rajzolhatunk vele tortra, stemnyre vagy akr bonbonra is. Csinlhatunk vastag s vkony vonalakat is, csak megfelel mret lyukacskt kell vgni a zsk cscsknl. Valamint a vastag minthoz srbb bevont kell hasznlni, minta vkonyhoz.
Ha szp, szimmetrikus mintk elksztshez, pldul tszirm virghoz, azt a trkkt alkalmazzk, hogy egy lapra elre megrajzoljk a virgokat, erre egy tltsz paprt tesznek, s gy rajzolnak.
Egy igen ltvnyos dekorci a rcs. s ha jobban meggondoljuk egy rcsot mg knnyebb is elkszteni, mint egy virgot. A rcsbl vghatunk kisebb darabokat is, kedvnk szerint.
Az elbb emltett dszek ksztse mg mutatsabb varzsolhat, ha fehr csokoldt is hasznlunk.
A modern vilg hozta magval a modern dekorcit is. Nekem ez a mondat jut az eszembe, amikor a kvetkez dsztsi mdra gondolok. Ugyanis a dsz elksztshez Pvc-flira van szksg. Ezt a flit kell lekenni csokoldval, majd ha kiss megdermedt, tulajdonkppen a kedvnk szerint –de termszetesen vatosan- csrhetjk, csavarhatjuk.
s ha mindezt nem sikerlt elkpzelni, elg bemenni egy j cukrszdba, ahol ezeket megcsodlhatjuk. St, mg a vgn egy szelet stit is megesznk.
|