banan039265287
Men
 
Bejelentkezs
Felhasznlnv:

Jelsz:
SgSg
Regisztrci
Elfelejtettem a jelszt
 
G-Mail belps
Felhasznlnv:
Jelsz:
  SgSg

j postafik regisztrcija
 
Klikk A Hrdetsre

Ha regisztrlsz az oldalra a kd amit majd fel kell tntetned: 2770

 
Bannercserim

Szilvamag egszsge s az let kemnysge!

 


 
Button Cserim

 
Toplistk amiken szereplek

Angyalka TOP listja

Nr.1

Holl!

ElitTop

 
Itt szavazzatok rm

TopSite.hu - A web legjobbjai.

toplista.freebanners.hu - Ez nem csak bannercsere! Ez toplista!

SG.hu WebTop

HOT100

www.canga.hu :: Toplista :: Statisztika :: Bannercsere ::

 
Szavazdoboz
 
Nzettsg Szmll
Induls: 2008-08-08
 
Most

ltotag bngszi a lapot!

 
Csokold
Csokold : Kaka s csokold a cukrszdban

Kaka s csokold a cukrszdban

Ha valaki szeret stni, elcsenhet innen nhny trkkt a dsztshez!

    A kaka s a csokold otthona a cukrszda, ahol szebbnl szebb dolgokat ksztenek belle.
    Az emberek az des zt kedvelik a legjobban. Br nagyon rgen csak a mz s gymlcs biztostotta ezt az lvezetet, ma taln legkevsb ezektl vrjuk ezt a hatst.
A cukrszat s a cukrszda azonban nem is olyan „reg”, mint gondolnnk…
A cukrszat fejldshez s nllsulshoz szksg volt, hogy a XVIII. szzadban megteremtdjn a rpacukor megfelel gyrtsa ipari szinten, megjelenjen a kaka s a csokold a piacon, valamint hogy a svjci s olasz mesteremberek dessgeikkel kell hatst rjenek el.
    A cukrsz szakma lassan, fokozatosan vlt kln ms dessgkszt mestersgtl. Egyre tbb kvhz-cukrszda jelent meg, egyre divatosabb lett a fagylaltozs.
Eleinte furcsn, mondhatni kacifntosan hvtk a cukrszokat: cukros stemnyes. A cukrsz elnevezs Szchenyinek ksznhet (1830.)
A XIX. szzadban egyre nagyobb temben gyarapodott a cukrszdk (s a kvhzak) szma, mely mg a polgriasodsban is szerepet jtszottak.
A cukrszdk fnykora a XX. szzad eleje volt. De aztn jttek a vilghbork s a szegnysg, amely rthet mdon nem a stemnyekre vgyott. Szerencsre ez megvltozott, ismtelten egyre tbb cukrszdt (vagy a cukrszdhoz hasonl eszpresszt) nyitnak.
    A magyar cukrsz szakma termszetesen riz nagy neveket, mint pldul Dobos C. Jzsef, Ruszwurm, Gerbeaud, Auguszt Jzsef.

    A kvetkezkben bemutatok nhny csokoldpraktikt, amelyet akr otthon is ki lehet prblni. Igaz, a cukrszmhely alkalmasabb helyszn erre, s nem biztos, hogy a mi alkotsunk vetekedni fog egy gyakorlott, j kzgyessg cukrszval, de taln az nem is baj.

    A csokold dszekhez el kell kszteni a csokoldbevont. Ahhoz, hogy hasznlni lehessen, temperlni kell, vagyis a csokoldt megfelel hmrskleten kell tartani az olvaszts utn. (Az olvaszts sorn sosem szabad tllpni a 40 C fokot!) Ez az egyik legfontosabb feladata a cukrszatnak s a bonbonksztsnek is.
A bevon tulajdonkppen egy klnleges csokoldfajta. Sokkal hgabb, mint a tbls csokold. Hiszen fontos, hogy llaga alkalmas legyen a bonbonok s a stemnyek, tortk hibtlan bevonsra.
Azt, hogy j munkt vgeztnk, knnyen ellenrizhet: szp, selymes fnye van a csokoldnknak. Azonban, ha tlhevtettk, lassabban fog megdermedni, ha pedig megdermedt, felszne matt lesz s cskok rajzoldnak ki.

    Termszetesen a csokold nemcsak bevonsra alkalmas, egy kis kzgyessggel klnleges dszt elemek is kszthetk. Pldul:

Csokoldtekercs: br ksztse egyszer, itt eljn az a szls, hogy „Gyakorlat teszi a mestert!”. Ugyanis nagyon kevs id ll rendelkezsre. A temperlt csokoldt egyenletesen, vkonyan elkenik mrvnylapon, majd a megfelel eszkzt (spakli) gyesen, vatosan toljk, „felkaparva” ezzel a csokoldt, amely ettl feltekeredik.


Csokoldfodor: ezt az igazn ltvnyos dszt ktfle mdszerrel is ksztik:
Az egyik vltozat, amikor a bevonba olajat vagy nugtkrmet dolgoznak, s csak ezutn temperljk 30-32 C fokra. Szintn mrvnylapon simtjk ki, s alaktjk.
A msik mdszer ennl egyszerbb. A bevonhoz nem adagolnak semmit. 40 C fokra temperljk, majd egy nagy, felmelegtett tepsin egy habanyagbl kszlt hengerrel elsimtjk. Htszekrnyben lehtik 22 C fokra, vgl alaktjk.
Csokoldforgcs: ezt a legegyszerbb elkszteni. A bevon tmbbl les kssel forgcsokat kell faragni. De hasznlhatunk reszelt is. Ami praktikus, ha azonnal a torta vagy stemny tetejre reszeljk.

A csokoldlevl, vagyis a termszet h msolata
Az egyik legegyszerbben elkszthet dekorci. Nhny friss, ers levelet kell hozz gyjtennk, s mr neki is lthatunk. Hogy a levl ers legyen, az azrt fontos, mert a puhk hamar elfonnyadnak, s nehezebb velk dolgozni. A legalkalmasabbak: a bkkfalevl, a babrlevl, a szllevl, vagy a citrusfalevl.
Brmelyik bevon hasznlhat a kszts sorn, de a temperlsra itt is gyelni kell!
A megtiszttott leveleket bekenjk a csokoldval, hagyjuk megdermedni, majd vatosan lehzzuk a levelet a csokirl. Szebb eredmnyt rnk el, ha a levl aljt kenjk be, akkor jobban lthatv vlik az erezet.

Csurgatott csokolddekorci
Tulajdonkppen ez is egy egyszer dsz, mgis bonyolult. Egy kicsi paprzacskt kell megtlteni csokoldval, ez lesz a „ceruza”. Rajzolhatunk vele tortra, stemnyre vagy akr bonbonra is. Csinlhatunk vastag s vkony vonalakat is, csak megfelel mret lyukacskt kell vgni a zsk cscsknl. Valamint a vastag minthoz srbb bevont kell hasznlni, minta vkonyhoz.
Ha szp, szimmetrikus mintk elksztshez, pldul tszirm virghoz, azt a trkkt alkalmazzk, hogy egy lapra elre megrajzoljk a virgokat, erre egy tltsz paprt tesznek, s gy rajzolnak.

Egy igen ltvnyos dekorci a rcs. s ha jobban meggondoljuk egy rcsot mg knnyebb is elkszteni, mint egy virgot. A rcsbl vghatunk kisebb darabokat is, kedvnk szerint.

    Az elbb emltett dszek ksztse mg mutatsabb varzsolhat, ha fehr csokoldt is hasznlunk.

A modern vilg hozta magval a modern dekorcit is. Nekem ez a mondat jut az eszembe, amikor a kvetkez dsztsi mdra gondolok. Ugyanis a dsz elksztshez Pvc-flira van szksg. Ezt a flit kell lekenni csokoldval, majd ha kiss megdermedt, tulajdonkppen a kedvnk szerint –de termszetesen vatosan- csrhetjk, csavarhatjuk.


     s ha mindezt nem sikerlt elkpzelni, elg bemenni egy j cukrszdba, ahol ezeket megcsodlhatjuk. St, mg a vgn egy szelet stit is megesznk.

 
Naptr

 
ra
 
Idjrs
 
ViccBox

 

Debrecen Nagyerdõaljai, 150m2-es alapterületû, egyszintes, 300m2-es telken, sok parkolós családiház eladó 06209911123    *****    Velaris, a második otthonom Fanfictionból új rész került fel    *****    NSYNC - Ha nosztalgiáznál, vagy érdekel,mi történik most a ByeByeBye elõadóival, akkor nézz be - NSYNC    *****    Szereted az egyedi történeteket? Kíváncsi vagy, hogy mire képes egy hobbi író? Ha igen, nézz be hozzám!    *****    Sziasztok! A Moobius pályázatán elindult két regényem. Kérlek támogass! Bõvebb információt itt olvashatsz. Katt rám.    *****    Sziasztok! A Moobius pályázatán elindult két regényem. Kérlek támogass! Bõvebb információt itt olvashatsz. Katt rám.    *****    Debrecen Nagyerdõaljai, 150m2-es alapterületû, egyszintes, 300m2-es telken, sok parkolós családiház eladó 06209911123    *****    RELIGIO-PORTAL /// NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ///RELIGIO-PORTAL /// NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ///RELIGIO-PORTAL    *****    PREKAMBRIUM //// A TUDÁS BIRODALMA    *****    PREKAMBRIUM //// A TUDÁS BIRODALMA    *****    Lakatos munka- Épületlakatos munka- Haidekker kerítés - Haidekker kapu- Teraszkorlát- Lakatos munka szerelés- Hullámrács    *****    Itachi Shinden második fejezet!! - ÚJ FEJEZET - Felkerült a könyv második harmada!! Konoha.hu - KATT!! KATT! KATT!! KATT    *****    Pont ITT Pont MOST! Pont NEKED! Már fejlesztés alatt is szebbnél szebb képek! Ha gondolod gyere less be!    *****    Kedves Csokoládé kedvelõk! Segítségeteket kérném a kérdõívem kitöltéséhez! Témája a CSOKOLÁDÉ MÁRKÁK! Köszön    *****    Mindig tudnod kell, melyik kikötõ felé tartasz. - ROSE HARBOR, a mi városunk - FRPG    *****    A boroszkányok gyorsan megtanulják... Minden mágia megköveteli a maga árát. De vajon mekkora lehet ez az ár? - FRPG    *****    Alkosd meg a saját karaktered, és irányítsd a sorsát! Vajon képes lenne túlélni egy ilyen titkokkal teli helyen? - FRPG    *****    why do all monsters come out at night - FRPG - Csatlakozz közénk! - Írj, és éld át a kalandokat!    *****    Aki szörnyekkel küzd, vigyázzon, nehogy belõle is szörny váljék. S ha hosszasan tekintesz egy örvénybe, az örvény vissza    *****    Rose Harbor, ahol a tenger suttog és a múlt sosem tûnik el teljesen. - FRPG - csatlakozz közénk te is :)