Csokoldgyrts klfldn
Sajnos nagy titkokat nem tudok lerni, mint pldul, hogy mirt is olyan finom a svjci csokold vagy, hogy mitl olyan klnleges az olasz csoki, de mgis ad nmi ismeretet, ha netn klfldn jrunk.
A csokold Olaszorszgban
Olaszorszg fvrosa – csokoldkszts szempontjbl – Torino. 1559-ben Emanuel Filiberto di Savoya herceg hozta cukrszainak a kakababot, csodlatos dolgokat ksztettek belle.
A XVIII. szzadban a bevareisa volt az arisztokrcia kedvenc reggelije. Csokoldbl, tejbl s kvbl kszlt, s egy fmfogantys pohrban szolgltk fel.
1802-ig vrtak, mg a csokoldt szilrd formban fogyaszthattk. Ehhez Bozzelli [bodzzelli] hidraulikus gpre volt szksg, mely a kakamasszt a cukorral s a vanlival ssze tudta keverni.
1865-ben szletett meg a Caffarel-hz [kafarel] falai kztt a gianduja – giandujotti [dzsandudzsotti], nevt Gian d’La Duja-rl [dzsan dla dudzsa] kapta. „Valamennyi hagyomnyos piemonti cukrszda […] fltve rztt recept alapjn maga kszti a giandujottit. Peyrano, a torinoi csokoldgyrts nagy alakja folytatja a hagyomnyt, […] nem hasznl tejet a giandujottihoz. […] az egyetlen cioccolatiero [csokkoltiro], aki bicerin [bicserin] krmet kszt keser csokoldbl mzzel, kakaval s mogyorval.
1911-ben Majani megalkotott egy giandujhoz hasonl krmes csokoldt, a cremino [kremin] „Fiat”-ot. Ez az dessg tbb rtegbl llt, vilgos (mogyors) s sttsznek (manduls) vltogattk egymst. Majani msik specialitsa a scorze [szkorze], ngy fajta kakat hasznlt fel.
Cuneban ksztenek egy klnleges zhats, kagyl formj krmcsokoldt: a tltelkt, a csokoldkrmet jamaicai rummal zestik.
Ott van mg a Perigina-hz pralinja – az egsz vilgon kaphat -, a baci (=cskok), melynek egyetlen konkurense a Ferrero Rocher.
s persze a kitn forr csokold sem maradhat ki a sorbl, ami Firenze legjobb cukrszdjnak, a Rivorinak a specialitsa.
A csokold Svjcban
Svjca a csokold csak a XVIII. szzad msodik felben jutott el, de nekik ksznhetjk a tejcsokoldt, amely ma vilgon a legkedveltebb. De nem szabad elfelejteni a mogyors csokoldt sem.
A tejcsokoldt Daniel Peternek sikerlt elksztenie, melyhez Henri Nestl ltal feltallt tejpor is segtsgre volt.
Ksbb a Peter egy msik csokoldksztvel, Kohlerrel csokoldtrsasgg egyeslt. 1904-ben Nestl, 1911-ben Alexander Cailler (nagyapja csokoldkszt volt) szintn csatlakozott. Cailler, Kohler s Peter ltal kifejlesztett specialitsokat ma a Nestl gyrtja.
A mindenki ltal jl ismert Suchard-csokold is Svjcbl rkezett. Azonban nem Philippe Suchard vagy fia ksztette el a ma is kzkedvelt Milkt, hanem utdjuk Carl Russ. Az t kvet Willy Russ viszont 1930-ban eladta rszvnyeit a cgbl a Chocolate Poulinnak. Hatvan vvel ksbb pedig a Phillip Morris amerikai risvllalat vsrolta fel.
A modern csokoldgyrts kialakulsban Rodolphe Lindt-nek nagy szerepe volt. Csokoldgyra Bernben mkdtt.
Lindt a jobb termk ellltsa rdekben folyton ksrletezett. Vltoztatott az eljrsokon, mdostott az alapanyagokon s a fzsi idn is. Majd 1880-ban nagyszer eredmnyt rt el: egy keskeny fzednyben tbb napon keresztl ksztett egy adag csokoldt, folytonos kevergets mellett, s a csokold llaga sima lett s zre finom volt. Ezt a mveletet nevezzk konsolsnak (kengyrsnak).
„Lindt kitallta, hogy a kakamasszba kakavajat kever, ami ltal sokkal finomabb lesz, s kevsb fanyar. Ez lett a krmcsokold.”
1899-ben David Sprnglinek eladta gyrt. 1900-ban David Sprngli unokja, Richard megptette sajt gyrt. „t generci alatt kiplt a Lindt s Sprngli birodalom, s Svjc legnagyobb csokoldkszt vllalatv ntte ki magt, amely fggetlen maradt. […] 150. szletsnapjt azzal nnepelte, hogy 2, 4 milli svjci hztartsba egy-egy doboz pralint kldtt.”
A csokold Franciaorszgban
Ma a csokoldmvszet nagy mestereivel szemben sokkal ismertebbek azok az iparosok, akik mindenki szmra elrhetv tettk ezt a finomsgot. Ilyenek voltak a Poulinok, a Manier-k, s ilyen napjainkban a Barry cg.
Victor-Auguste Poulin tizenkt ves kortl egy gyarmatrus-kereskedsben tanoncoskodott Prizsban. Huszonkt vesen vidkre telepedett, majd piacra dobta a sajt mrkj csokoldjt (1848). Nagy munkval ltrehozta a gyrt. Csokoldja nagyon kzkedvelt vlt, napi t tonna csokoldksztsre volt szksg az ignyek kielgtse rdekben.
XIX. szzadban egy gygyszersz laborns, Jean-Antoine Brutus Menier arra hasznlta a csokoldt, hogy a gygyszereket vonja be vele. Halla utn fia, mile-Justin Menier tvette a gyrat, azonban gy dnttt, hogy kizrlag csokoldgyrtssal fog foglalkozni. Oly annyira rdekelte mindez, hogy kakaltetvnyt vsrolt Nicaraguban, cukorgyrak tulajdonrszt vette meg, hogy ellenrizhesse az egsz lncolatot.
Dolgozi szmra egy kis vroskt is ltrehozott.
Az fia is folytatta a munkt.
Ma a Poulin s a Menier mrkanvknt van jelen. A Poulint a Cadbury-Schweppes hasznlja, a Meniert pedig a Nestl-France.
A belga csokold
A belga nagy nevek Lonidas, Godiva s Neuhaus. Jean Neuhaus kifejlesztett egy olyan csokoldburkot, amely lehetv tette, hogy folykony krmmel, tejsznes nugttal, krmes karamellel lehessen tlteni.
Belgiumban a pralink ms-ms sszelltsban kerltek a piacra, mindegyiknek kitn aromja volt, s rendkvl formagazdagok voltak. A legismertebb a manon. Eredetileg nem tartalmazott csokoldt; „kt fl dibl kz mokkaz felvert vajkrmet tesznek, s cukorfondant-nal vonjk be.” Kizrlag kzzel kszthet. „Ma mr csaknem mindentt fehrcsokold […] helyettesti a cukorfondant-t.
Belgiumban a csokoldgyrtsnak szilrd hagyomnyai vannak. A XIX. szzadban kezdenek el vele foglalkozni.
Belgiumbl indult ki az az ltalnoss vlt mdszer /Charles Callebaut tallta ki/, hogy a csokoldt tartlyokban, folykonyan szlltsk.
A holland csokold
„Egy cssze krmszer, forr, habos kakat kortyolni – ezt az elementris lvezetet talltk ki maguknak a hollandok.”
A XVII. szzad vgn csekly termels volt csak, s a XVIII. szzad vgn is csak a gazdag csaldra volt jellemz a csokold ivsa.
A XIX. szzad elejn rszben fel is hagytak a csokold ksztsvel, miutn Van Hauten ellltotta a kakaport. A szzad folyamn ltrejtt ngy jelents csokoldzem, ezek mg ma is mkdnek.
Az osztrk s a nmet csokold
Ausztria terletn „a ragaszkods a hagyomnyokhoz ma is tovbb lteti a csokoldital vagy a forr csokold fogyasztsnak mdi szertartst.” Az italt oly mdn fogyasztottk, hogy a kakahoz borsot s vagy spanyol bort vagy Rajna-vidki bort kevertek.
Nmet terleten sokig gygyszerknt rustottk, de aztn itt is kialakult a sajtos hagyomnya a csokold fogyasztsnak, amely mg ma is l: Baden-Baden egyik zletben a mai napig az ital ksztshez francia vagy belga krmcsokoldt, friss tejet, nyerscukrot hasznlnak, s zestik fahjjal, vanliarudacskval, sval s borssal.
Az 1920-as vekben Asbachban egy szeszfzde turpissgot talltak ki: akkoriban rossz szemmel nztk azokat a nket, akik nyilvnosan alkoholt ittak, ezrt szmukra elksztettk az alkoholos pralint.
De ktsg kvl mind az osztrkok, mind a nmetek egy-egy tortval gazdagtottk a csokold vilgt.
Az osztrk tallmny nem ms, mint a Sacher-torta, amelyet Frank Sacher ksztett, br az elssgrl mg mindig folyik a vita a Demel cukrszda s a Sacher Szlloda kztt. A Sacher-fle recept szerint a baracklekvr a torta kzepn van, mg a Demel cukrszdban a tortabevon alatt tallhat.
A nmet tortban, ami ma mr klasszikus, a csokold tallkozik a meggy, a cseresznye s a tejszn pratlan zeivel, s gy jn ltre a Feketeerd torta (ezt gyakran sszekeverik a Kirsch tortval; nagyon hasonlak, de van kztk klnbsg).
Angol s amerikai csokold
Ha egy mondatban akarnnk elmondani: ha Anglia akkor Cadbury, ha Amerika akkor Hershey. Valsznleg e kt nv jut elsknt eszbe a csokold-imdknak, k taln a legismertebbek. De vannak mg mellettk msok is, akik a maguk mdjn nagyot alkottak.
John Cadbury 1831-ben dobta piacra els sajt kszts csokoldjt. 1879-re Anglia legnagyobb csokoldgyrtjv vlt. Halla utn fiai folytattk munkssgt, st Emil Menier mintjra ltrehoztak egy kis teleplst a dolgozk szmra.
Angliban tallunk olyan klnlegessgeket, mint az ibolya, rzsa vagy ppen musktli aromj csokold. Kt hlgy alkotta meg ezeket, Madame Charbonnel s Mrs. Walker. Vagy ott van Sarah Jane pralinja, a tejsznes krmcsokoldval tlttt fekete csokold.
Milton Hershey a XX. szzad elejn fogott bele a csokold gyrtsba. Csokoldbonbonjai a mai napig a legkeresettebbek, akrcsak a „Hershey Kisses” nev tejcsokold drazsk. s ahogyan Menier s Cadbury, is ptetett egy kis vrost az alkalmazottaknak; ma mr turista ltvnyossgnak szmt.
Hershey mellett alkotott mg minsgi csokoldt Fran Bigelow is, illetve kzzel ksztett trffelek, nugtok ktdnek a nevhez.
Volt egy ri ember, Richard H. Donnelly, aki azt vette szre, hogy az amerikai csokoldbl tulajdonkppen hinyoznak az rdekes zek. Ezrt csokoldit szrtott srgabarackkal, fldimogyorval s ausztrliai gymbrrel kezdte el zesteni.
Ki eszi a legtbb csokoldt?
A legtbb csokoldt a svjciak fogyasztjk, tz kilogrammot fejenknt, vente. Elkel helyen ll szak-Eurpa s az Egyeslt llamok, mg csokoldtermel orszgok csak a lista vgn vannak.
Mexik kivtel az Antillk egytt, mivel a kakat telek elksztshez is hasznljk.
A kaka egyenetlensgnek az az oka, hogy a termel orszgok fejld orszgok, kevs jvedelmk miatt „nem engedhetik meg maguknak, hogy csokoldt vsroljanak.”
Kzrejtszik az ghajlat is: az egyenlti nedvessgtartalom fontos szerepet tlt be a kakafa nvekedsben, viszont a csokoldra krosan hat.
|