Magyar Méz : Hasznos tanácsok és tudnivalók a mézről, a méhészeti termékekről! |
Hasznos tanácsok és tudnivalók a mézről, a méhészeti termékekről!
Jó, ha megismerjük a "mellékhatásaikat" is!
A méz fő összetevői
Víz
Cukrok:
# Gyümölcscukor (fruktóz)
# Szőlőcukor (glükóz)
# Összetett cukrok
Vitaminok:
# pantoténsav, aszkorbinsav, C-, B1-, B2-, B6 vitaminok, folsav, biotin
Aminosavak:
# asparaginsav, glutaminsav, fenilalanin, treonin, alanin, arginin, histidin, glicin, lysin, serin, valin
Savak:
# foszforsav, citromsav, ecetsav, almasav, tejsav, vajsav, glukonsav, hangyasav
Antibiotikus hatások:
# ozmózis hatás és enzimek
Ásványi anyagok:
# magnézium, foszfor, kén, mangán, szilícium, kálium, nátrium, kalcium, réz, vas
A méz szárazanyag-tartalmának 85-95%-át kitevő cukrok többsége egyszerű cukor, főleg gyümölcs- és szőlőcukor. Ezenkívül 8-10 féle egyéb szénhidrát található a mézfajtákban. Ennek ellenére, a napi szénhidrát-mennyiségbe történő beszámítással a cukorbetegek is fogyaszthatják. A mézben sokféle enzim működik. A glükózoxidáz enzim tevékenysége nyomán keletkezett hidrogénperoxid biztosítja a méz antibakteriális hatását. A mézben található szerves savak segítik az emésztést. A mézben száznál több féle aromaanyag fordul elő. Az aroma, az illat és az íz a nektárt termelő növények sokfélesége miatt lesz annyira változatos. A mézben a vitaminok előfordulásának mértéke erősen függ pollentartalmától. 18 féle aminosav is előfordul a mézben. Igaz, hogy csak 1-1,5 %-ot tesznek ki, de sokféleségük miatt nem hagyhatók figyelmen kívül!
A méz színanyagai is befolyásolják az emberi egészséget. A flavonoidok biztosítják a propolisz és a sárgavirágú gyógynövények (pl. körömvirág) sokoldalú fiziológiai hatását. A karotin jelentősége ugyancsak elismert. A méznek még több fiziológiailag aktív anyaga van, amelyek miatt sokoldalúan hatásos az egészség megóvása, sőt, visszanyerése tekintetében. A méz 18-19%-os víztartalma kizárólag a növények sejtjein többszörösen átszúrt talajvíz. Vannak, akik „jóindulatúan” óvnak a méz fogyasztásától, mondván, hogy az hizlal. Nos, az igazság ezen a területen a következő:
A méz gyümölcscukra a májban elraktározódik és nem lesz belőle zsír. A méz szőlőcukra sem tud zsírrá alakulni, mert gyorsan elég az izmokban. A méz tejcukrát felhasználják a bélben lévő hasznos mikroorganizmusok, így abból sem lesz zsír. Összességében, a mézfogyasztás következtében egészséges szervezetű ember életvitele aktívabbá válik, ami pedig köztudottan nem a testsúly-növekedés irányába hat. A méz fogszuvasodást sem okoz, mert a benne lévő fertőtlenítő anyagok gátolják a fogszuvasodás megindulását.
Tanácsok a méz és a méhészeti termékek fogyasztásához
Méz és lépesméz:
A magától kikristályosodott méz újból folyékonnyá tehető, ha max. 40°C-ra melegítjük. Ennél magasabb hőmérsékleten elpárolognak illóolajai és hatástalanná válnak az elbomlott enzimek. Ennek ellenére bátran használhatjuk főzéshez és sütéshez is. Sajátos ízfokozó hatása így is annyira érvényesül, hogy az ételnek még szebb külsőt és változatos ízeket kölcsönöz. A már megismert, vagy megszokott fajtaméz mellett fogyasszunk ún. vegyes virágmézet is! Ezek hatásspektruma sokkal szélesebb a monomézeknél, aromájuk pedig néha sokkal gazdagabb. A natúr mézet kedvelők étkezéseiknél könnyebben kezelhetik a magától megkristályosodott és mesterségesen krémesített mézet! Ételeket és italokat is bátran édesítünk mézzel, ettől válnak különlegessé. A tiszta méz nem erjed meg, amíg vízzel nem keveredik. Értékesek a belőle erjesztéssel előállított készítmények, mint amilyen a mézbor és a mézecet. A méz legelőnyösebb tulajdonságainak némelyike az esti fogyasztással fejti ki hatását, amikor nyugtató, enyhe altató és hashajtóként is hat. Régóta nagy tábora van a torokfájás ellen mézet fogyasztóknak. Érdemes meggyőződni arról is, hogy milyen hatásos a méz fizikai fáradtság, álmatlanság, vagy székrekedés ellen. A folyékony higítatlan méz eredményesen használható nagyobb felületű (horzsolt, zúzott) sebek gyógyítására, szépítőszerként pedig arcpakolásra. A higított mézet a szem felszíni gyulladásaira is hatékonyan alkalmazhatjuk úgy, hogy a langyos mézoldattal átitatott steril vattatampont tartósan a szemen kell tartani. A méz előnyös élettani hatását tovább fokozhatjuk, ha más méhészeti termékekkel keverten használjuk. Például a virágpor növeli a méz vitamintartalmát, a propolisz fokozza a fertőtlenítő- és regeneráló képességét, a méhpempő gazdagítja a méz aminosav-készletét. A lépesméz többletértékkel bír a pergetett mézzel szemben. A sejtekben beérlelt, vékony viaszfedéllel lezárt sejtek méze csak a szánkban szabadul ki. Nem érintkezik levegővel, nem nyel el ipari gázokat, nem oldódik benne gépeink, eszközeink anyaga. Ez a legigazibb méz, amihez csak hozzá tudunk jutni. Az, hogy a lépesméz viaszsapkával fedett, még valami különleges fizikai-kémiai ingerrel gazdagítja a lépesméz élvezetét. Ezt a hatást nem tudjuk megmagyarázni, de tapasztalja, aki fogyasztja. A lépesméz jelentős része méhviasz (150 g-ból 8-10 g), de ez a „csomagolóanyag” sem zavaró. A viasz nem árt, az emésztést nem akadályozza. A lépesmézből kis falatokat vágunk (esetleg harapunk), azt lassan, alaposan megrágjuk. A sejtekből fogainkkal kipréseljük az édes, zamatos mézet, közben szívó hatást is kifejtünk. Egyetlen ételünk sincs, amit így fogyaszthatnánk. Ezzel is magyarázható a lépesméz legkülönlegesebb képessége, azaz, hogy fogyasztásának hatására kitisztulnak arckoponyánk melléküregei. Így kapcsolódik össze a kellemes a hasznossal. A valódi méhviasz tartós rágása kimondottan tisztítja a fogakat, és nyálunk még kevés A vitamint is kiold belőle. A viasz kellemes illata tartós.
Hogyan és mikor fogyasszunk mézet?
Amikor gyógyító hatása miatt folyamodunk hozzá, a mézet természetesen lehet (műanyag) kanállal, önmagában fogyasztani. Langyos teánkat édesíthetjük is a kiválasztott mézzel. Alapvető, hogy egyszerre ne együnk túl sok mézet, pozitív hatásai inkább a rendszeres fogyasztás következtében érvényesülnek. Elég belőle napi 2-3 kávéskanálnyi. Noha ajánlatos, ne tartsuk kötelezőnek a mindennapi mézevést. Ne legyen a mézfogyasztás is egy terhes kötelezettség, legyen viszont az öröm egyik forrása, a folyamatos egészség alapja. A méz étrendünkbe iktatásához példaként említhetjük meg a következőket: Reggelinél ehetünk mézes és mézes-vajas kenyeret. Létezik mézes kétszersült is. Ihatunk mézzel ízesített teát, kávét, tejet. Ebédhez a diós vagy mákos tésztát mézzel édesítve tálalhatjuk. A hagyományos magyar konyha nem ismeri az édesített húsételeket, pedig érdemes megismerkedni velük. A sültek közül elismert receptje van a mézes-citromos csirkének, a mézes kacsának, a mézes marhahúsnak, a mézes sertéskarajnak. A méz elősegíti a zöldségekben lévő ásványi anyagok felszívódását, érvényesülését. A méz és a zöldségek kombinációja még csak kevéssé alakult ki.
Tanácsok a virágporfogyasztóknak
# A virágport lehet szárazon megrágni és inni rá valamit.
# Vannak, akik joghurttal, vagy gyümölcslével keverten fogyasztják.
# A virágpor előnyösen fogyasztható mézzel és propoliszos mézzel együtt, így ízletesebb és többirányú a hatása.
A virágpor javasolható napi adagja gyermekeknek 20 g-ig, felnőtteknek 20-30 g. Sportolóknak erős igénybevétel alatt 45 g válhat szükségessé naponta. A kimérés történhet egyszerűen kanállal: egy kávéskanálnyi kb. 5 g, egy evőkanálnyi 15 g. Vannak helyzetek, amikor a virágpor megelőzésként, máskor utókezelésként eredményesebb. Megelőzésre javasolható a virágpor többek között megfázás, az influenza, prosztatabántalmak, a vérszegénység, a hiánybetegségek, pajzsmirigytúltengés, magas vérnyomás ellen. A lázzal járó betegségek alatt gyengébb a hatása, viszont a láz elmúltával kiválóan elősegíti a felépülést. Ugyanez áll a trauma, kivérzés, hosszas korházi ápolás, szülés utánra. Sugárkezelések után nagyon hasznos a nemkívánatos mellékhatások kivédésére. A virágport egyaránt fogyaszthatja a túlsúlyos személy fogyásra és a sovány egyén roborálásra. Az eredmény az alkalmazás időpontjától függ.
A karcsusodni vágyó 10-15 percel étkezés előtt éljen vele és vacsora helyett is virágport fogyasszon. Az erősödni kívánó egyék annyit, amennyit jó étvággyal el tud költeni és plusszként vegye magához a szokásos virágpor adagját.
Tudnivalók a virágporról
A virágpor a méz után a legnagyobb tömegű fogyasztható méhészeti termék. A virágport a lehető legteljesebb mértékben el kell zárni a levegőtől. A virágpor a vitaminokban leggazdagabb méhészeti termék. Különösen fontos C-vitamin, B-vitamincsoport, D-, E-, K- és F-vitamin tartalma. A virágpor szárazanyagának 1-7%-át teszik ki a vitaminok. A virágpor béta-karotinja enzimatikus úton A-vitaminná alakul. Különösen a fehér fűz gazdag benne. A virágpo fehérjékben és szabad aminosavakban egyike a világ leggazdagabb anyagainak. A fehérjék a virágpor 7-35%-át, a szabad aminosavak 10-12%-át teszik ki. Egy ember egész napi fehérjeszükséglete 30g virágpor elfogyasztásával fedezhető.
A virágpor zsírszerű anyagainak egy része telítetlen zsírsav. Ezek közül a linolén-, linol- és olajsav biztosítja a káros és felesleges koleszterin kiürítését szervezetünkből.
A virágpor sok vasat, közepes mennyiségű cinket és mangánt, alacsonyabb mértékben rezet, nikkelt, kadmiumot, kobaltot, brómot, szelént, stb. tartalmaz.
A virágpor ásványianyag-tartalmát a termelési mód és a termőhely talaja befolyásolja. Csak a megfelelő körülmények között, a biokultúra viszonyai mellett virágzó növények adnak teljes értékű pollent. A pollen-érzékenyek se féljenek megkóstolni a méhek gyűjtötte virágport, hiszen az allergia fajspecifikus, a méhek viszont más virágport gyűjtenek, mint amelyek túlérzékenységet váltanak ki. Ne csak a szín, hanem az íz alapján válasszunk magunknak virágport, mert elsősorban ettől függ, hogy milyen szívesen fogyasztjuk. Nem csak a sárga virágpor az „igazi”! Fehér pl. a kakukkfű, lila a ziliz, sárgásvörös a körömvirág, sötétszürke a pipacs virágpora. Ezek mind gyógynövények, tehát virágporuk sajátos hatóanyagokat tartalmaz. Ebben a tekintetben is érdemes megismerkedni a gyógynövények egészségünkre gyakorolt hatásával! Szellemi tevékenységünket fokozza, elősegíti az emlékező- és koncentrálóképességet, véd a „tavaszi fáradtság” ellen is. A virágpor a nátrium-felesleg és az azzal együtt jelentkező kálium-hiány ellensúlyozására is alkalmas. Hatóanyagai nem agresszívek, ezért a virágport kúraszerűen, 10-12 héten át folyamatosan kell fogyasztani. Akkor is használjuk, ha éppen nincs semmi bajunk, hogy továbbra is jól érezzük magunkat.
Mire jó a propolisz?
A propolisz természetesen arra a legjobb, amire a méhek is használják: fertőtlenítésre és konzerválásra. A feldolgozott propolisz vírus-, baktérium- és gombaellenes hatású, megvédi a fertőzésektől az ember, az állatok és a növények sérüléseit.
A propolisz rendszeres fogyasztásával magas szinten tarthatjuk az általános szervezeti ellenállóképességünket:
# megakadályozhatja az avasodásra hajlamos zsírok átalakulását,
# egyes hatóanyagainak köszönhetően elősegíti a lágy szövetek, sőt a csont és a porc regenerálódását,
# egyes összetevői növelik az erek rugalmasságát,
# elősegíti a bőr, a köröm és haj növekedését,
# kalkontartalma miatt epehajtó,
# enyhe vizelethajtó,
# egyes illóolajai miatt kiváló fájdalomcsillapító,
# idült fekélyek kezelésére is alkalmas,
# tumorképződést gátló hatású.
Mire jó a méhpempő?
Legfőbb értéke, hogy növeli az ember teljesítőképességét, fokozza betegségekkel szembeni ellenállóképességét, javítja a hangulatát, csökkenti az idegességtől származó étvagytalanságot. Ezen kívül elismert a baktérium- és amőbaellenes hatása, valamint hogy az ivarsejteket termelő anyasejt tevékenységét serkenti. Előnyösen használható kimerültség, levertség, neuraszténia ellen. Afrodiziákum is lehet. A kozmetikai szerekben főleg gennyes bőrelváltozások megszüntetésére alkalmazzák. A méhpempő sokféleképpen hasznos, de használatát ennek is meg kell tanulni.
Figyelem! Túl alacsony higításban alkalmazva gyors vérnyomás-emelkedést okozhat!
|