Csokoládé : A termékek megnevezései, meghatározásai és jellemzői |
A termékek megnevezései, meghatározásai és jellemzői
Lássuk mi micsoda "szigorú szemmel" nézve.
Kakaóvaj
A kakaóvaj egy olyan zsír, amelyet a kakaóbabból vagy a kakaóbab részeiből nyernek, és amelynek az előírás szerint maximum 1, 75 % szabadzsírsav-tartalma lehet, illetve maximum 0, 5 % el nem szappanosítható anyagot tartalmazhat.
Kakaó, kakaópor
A kakaópor a kakaóvaj egy részének az eltávolításával történik, de minimum 20 % kakaóvajat tartalmaznia kell, a víztartalma maximum 9 % lehet. Amennyiben kakaóvaj-tartalma kevesebb, mint 20 % zsírszegény kakaóról, zsírszegény kakaóporról beszélünk.
Porított csokoládé, csokoládépor
Kakaópor és cukrok keverékéből áll, kakaóport legalább 32 %- ban kell tartalmaznia. Ha a kakaópor zsírszegény, a csokoládéport is zsírszegénynek kell feltüntetni.
Ivócsokoládé-por, édesített kakaó, édesített kakaópor
Szintén kakaópor és cukrok keverékéből áll, viszont kakaópor-tartalma minimum 25 %. Amennyiben a kakaópor zsírszegény, fel kell tüntetni.
Csokoládé (étcsokoládé)
Ez a termék kakaótermékekből és cukrokból készül, kakaó szárazanyagot legalább 35 % - ban tartalmaz, melynek 18 % - a kakaóvaj, 14 % - a zsírmentes kakaó szárazanyag.
Ha a csokoládédara (vermicelli) vagy csokoládépehely (flakes) szavak kiegészítik, a termékek kakaó szárazanyag tartalma legalább 32 %, melynek 12 % - ának kakaóvajnak kell lennie, 14 % - ának pedig zsírmentes kakaó szárazanyagnak.
Ha mártócsokoládé (couverture [kuvertűr]) szó egészíti ki, a termék legalább 35 % kakaó szárazanyagot tartalmaz, melynek nagy része, 31 % - a kakaóvaj és 2, 5 % - ának kell zsírmentes kakaó szárazanyagnak lennie.
Kiegészítheti még a gianduja szó is, vagy a szó valamelyik származéka. A termék legalább 32 % kakaó szárazanyagot tartalmazó csokoládéból (8 % - zsírmentes kakaó szárazanyag), valamint finoman aprított törökmogyoróból (minimum 20 gramm, maximum 40 gramm a 100 grammban) készül. A törökmogyoró kiegészíthető más olajos magvakkal, mandulaféleségekkel, dió valamelyik fajtájával.
Tejcsokoládé
Szintén kakaótermékekből és cukrokból készül tej vagy tejtermék hozzáadásával. A kakaó szárazanyag tartalma legalább 25 %, tej szárazanyag tartalma minimum 14 %, legalább 2, 5 % zsírmentes kakaó szárazanyagot, minimum 3, 5 % tejzsírt kell tartalmaznia. A tejzsírnak és a kakaóvajnak összesen minimum 25 %-nak kell megfelelnie.
Ahogy a csokoládét, úgy a tejcsokoládét is kiegészíthetik kifejezések:
Tejcsokoládé-dara (vermicelli) vagy tejcsokoládé-pehely (flakes), a termék kakaó szárazanyag-tartalma minimum 20 %, tej szárazanyag-tartalma legalább 12 %, valamint a kakaóvaj és a tejzsír összesen minimum 12 %.
Mártócsokoládé (couverture), a terméknek legalább 31 %-ban kell tejzsírt és kakaóvajat tartalmaznia összesen.
Gianduja vagy a szó származékai, mogyorós tejcsokoládé, mely 10 % tej szárazanyagot tartalmazó csokoládéból és finoman aprított törökmogyoróból készül. Itt is felhasználhatók még olajos magvak, mandulaféleségek, dióféleségek.
A tej szó helyettesíthető a megnevezésben tejszín vagy sovány tej kifejezéssel. A tejszín esetében legalább 5, 5 % tejzsírt kell tartalmaznia a terméknek, sovány tejnél viszont legfeljebb 1 % tejzsírt tartalmazhat!
Háztartási csokoládé
Akárcsak a tejcsokoládé cukrokból, kakaótermékekből, tejből vagy tejtermékekből készül. Kakaó szárazanyag–taralma minimum 20 % összesen, szintén 20% a tej szárazanyag-tartalma, valamint legalább 2, 5 % a zsírmentes kakaó szárazanyag-tartalma, minimum 5 % a tejzsír tartalma. Kakaóvajat és tejzsírt összesen legalább 25 %-ban tartalmaz.
Fehér csokoládé
Ehhez a termékhez csak kakaóvajat használnak fel a cukrok és a tej vagy tejtermékek mellé. Így kapják a fehér színt. Kakaóvajat legalább 20 %-ban tartalmaz, tej szárazanyagot 14 %-ban.
Töltött csokoládé
Ez egy olyan termék, amelynek a külső része étcsokoládé, tejcsokoládé, háztartási tejcsokoládé vagy fehér csokoládé, mely 25 %-a a termék tömegének. Viszont az a termék, amelynek korpusza (tölteléke) jégkrém, cukrászsütemény, sütőipari termék vagy tartós édesipari lisztes készítmény (biszkvit) nem nevezhető töltött csokoládénak.
Asztali csokoládé
Ez a termék nemcsak kakaótermékekből és cukrokból készül, hanem még tartalmaz lisztet vagy búza-, rizs- vagy kukoricakeményítőt. Legalább 35 %-ban tartalmaz kakaó szárazanyagot (18 % kakaóvaj, 14 % zsírmentes kakaó szárazanyag) és 8 % liszt vagy keményítő.
Praliné, falatnyi csokoládé
Ez a termék kis méretű („falatnyi”) töltött csokoládé, vagy tömör csokoládé, vagy a fehér csokoládé, az étcsokoládé, a tejcsokoládé vagy a háztartási tejcsokoládé valamelyikének a kombinációja valamilyen más, természetesen ehető anyaggal, amennyiben a csokoládé a termék tömegének a 25 %-át kiteszi.
Európában engedélyezik növényi zsírok felhasználását is a csokoládéban (Amerikában kizárólag kakaóvajat engedélyeznek). A növényi zsírtartalom maximum 5 % lehet.
Az alábbi növényi zsírok használhatok fel:
- ILLIPE, BORNEO-FAGGYÚ, TENGKAWANG;
- PÁLMAOLAJ;
- SAL (kelet-indiai fafajta);
- SHEA;
- KOKUM GURGI;
- MANGO MAGZSÍR.
|