Receptek
Itt igazi különleges finomságokat olvashattok. Ha gondoljátok, készítsétek el, és kóstoljátok meg valamelyiket!
Italok
Kakaós mentakrém
1/3 rész fehér kakaókrém, 1/3 rész sötét kakaókrém, 1/3 rész tejszín, szerecsendió-reszelék
A hozzávalókat keverőpohárba tesszük, pár másodpercig rázzuk, majd dupla koktélkehelyben szolgáljuk fel. Tetszés szerint mentalevéllel díszítjük.
Kakaós Martini koktél
1/3 rész sötét kakaókrém, 2/3 rész gin, étcsokoládé kockák
A kakaókrémet és a gint a keverőpohárba tesszük, amit előzőleg jégkockával töltöttünk meg. Kanállal elkeverjük, majd martinis kehelybe töltjük.
Alexander
1/3 rész konyak, 1/3 rész sötét kakaó, 1/3 rész tejszín, szerecsendió-reszelék
A tejszínt a konyakkal, a kakaókrémmel és néhány jégkockával elkeverjük, a keverőpohárba tesszük, 6-8 másodpercig rázzuk, és dupla koktélpohárba töltjük. Tetejét szerecsendióval meghintjük.
Chocolate Soldier
2 cl brandy, 2 cl száraz vermut, 2 cl csokoládélikőr, 2 öntet orange bitter
Shakerben összerázzuk, koktélos pohárba szűrjük
Chocolate Banana
3 cl banánlikőr, 3 cl fehér Créme de Cacao, 3 cl Kahlua, 4 cl tejszín
A hozzávalókat jéggel teli pohárba öntjük, majd jól megkeverjük.
Chocolate Black Russian
6 cl vodka, 3 cl Kahlua, 18 cl csokoládéfagylalt
Keverőpohárban (jég nélkül) addig kevergetjük, amíg az ital krémszerű nem lesz, s ekkor koktélos pohárba szűrjük.
Chocolate Coated Cherry
3 cl Kahlua, 3 cl Amaretto, 3 cl Creme de Cacao (fehér), 1 öntet grenadine
Az italokat jéggel teli pohárba öntjük, majd jól megkeverjük, végül rácseppentjük a grenadine-t.
Sajtkrém fehérkenyérrel és kakaóhabbal
Hozzávalók 4 személyre:
A krémhez: 30 dkg túró, 20 dkg mozzarella, 7 dkg liszt, 2 tojás, só, bors
A díszítéshez: 5 dkg kakaóhab, 10 dkg cukor, fehérkenyér, méz.
A túrót és a mozzarellát áttörjük, a tojásokat felütjük, a sárgáját és a lisztet a sajthoz adjuk, és jól elkeverjük. A fehérjéből habot verünk, megsózzuk, megborsozzuk. Két kiskanál segítségével gombócokat készítünk, és 3 percre felforraljuk.
2 dkg kakaóhabot megpörkölünk, cukros vízben felforraljuk, majd félretesszük.
A fehér kenyérből 6 cm átmérőjű kerek lapokat vágunk, megpirítjuk, és tányérra helyezzük.
Ráteszünk 1-1 krémlabdát, és a karamellizált kakaóhabbal szolgáljuk fel.
Még szebb látványt érünk el, ha a tányért ropogós süteménnyel díszítjük. A cukrot a megtört kakaóhabbal megpirítjuk, sütőlapra fektetjük, hogy kihűljön, és krémlabdákat teszünk mellé. Mézzel díszítjük.
Rák paradicsommal és csokoládéval
Hozzávalók 4 személyre:
A rákhoz: 2 rák, 5 dl fehérbor, 1 citrom, 4 dkg sárgarépa, 4 dkg zeller, 2 sárga alma, 1 avokádó, citromlé, nagy paradicsom
A mártáshoz: 20dkg paradicsom, 6 dkg lilahagyma, 5 dkg vaj, étcsokoládé, olaj, só, bors
A majonézhez: 0, 5 dl olívaolaj, 2 tojás, 6 dkg metélőhagyma, só, bors
A rákot a borral, a citrommal, a zellerrel és a sárgarépával kb. 40 percig főzzük, majd szétnyitjuk, kivesszük a húsát, a belsőségeket papírtörőre tesszük, hogy lecsöpögjön.
Az almát és az avokádót kockára vágjuk, citromlével leöntjük. A lilahagymát vajon megfuttatjuk, hozzáadjuk a paradicsomot, és saját levében 10 percig főzzük.
Ha kész, összeturmixoljuk, szitán áttörjük, olajat, sót, borsot, csokoládé szeleteket keverünk hozzá, és hűtőszekrénybe tesszük.
A rák belső részeit tojással és olajjal (mintha majonéz lenne) összekeverjük, citromlevet, sót, borsot tesszünk hozzá, végül belerakjuk a húst és a darált metélőhagymát.
Három szelet paradicsomot rétegezve egymásra rakjuk, a majonézes és a gyümölcsös rétegeket váltogatva. A mártást kitöltjük tálakba, megsózzuk és borsozzuk.
Májszelet kakaómártással
Hozzávalók 4 személyre:
A töltelékhez: 25 dkg tök, 25 dkg máj, 1 gerezd fokhagyma, kakukkfű, bors
A tésztához: 50 dkg liszt, 4 tojás, 1 ek olívaolaj, 1 csipet só
A mártáshoz: 1 lilahagyma, 2 dl muskotály, 2 dkg kakaó
A tököt kockára vágjuk, a gerezd fokhagymával, a kakukkfűággal megpirítjuk, hozzáadjuk a libamájat és megfőzzük. Sóval, borssal ízesítjük.
A tésztát hagyományos módon elkészítjük: a hozzávalókat összegyúrjuk, majd kinyújtjuk, 10 cm-es darabokra vágjuk, bő sós vízben kifőzzük.
A hagymát ledaráljuk, bort adunk hozzá. Ezt is főzzük. Ha a levét félig elfőtte, keserű kakaót adunk hozzá.
Tálaláskor a tésztára tökragut és májat teszünk, kakaómártással díszítjük.
Bárányérmék pikáns, csokoládéból készült mártással
Hozzávalók 6 személy részére:
A bárányhoz: 1, 5 kg-os báránycomb, feketebors, só, 20 zsályalevél, 5 dl víz
A mártáshoz: báránycsont, 5 gerezd fokhagyma, 20 dkg sárgarépa, 15 dkg zeller, 6 mentalevél, 1 ek. Fehér muskotály, 8 dkg csokoládé
Mandulatöltelékhez: 30 dkg mandula, 8dkg kenyérbél, só
Borsókrémhez: 30 dkg borsó, olívaolaj, só.
A combokat kicsontozzuk, 1 mozsárba fekete borsot, sót, zsályát teszünk, ezzel beszórjuk a húst, és hagyjuk, hogy az ízek jól átjárják. A csontot feldaraboljuk, és fokhagymával, sárgarépával, zellerrel barnamártást készítünk. Felöntjük annyi vízzel, hogy a csontot ellepje, mentát teszünk hozzá, és addig főzzük, amíg szirupszerű folyadékot nem kapunk. Kivesszük a csontot, hozzáöntjük a bort, a mártásban 30 C fokon felolvasztjuk a csokoládét.
A töltelékhez a mandulát megpirítjuk, és hozzátesszük a kenyérbelet, megdaráljuk, sózzuk, félretesszük. A mozsárban megtörjük a borsot, és olajjal meghintjük.
A combot a töltelékkel megtöltjük, rögzítjük és megpirítjuk. Egy lábosba fél liter vizet öntünk, beletesszük a combot, és 220 C fokon sütőben 30 percig sütjük. A főzőlevet leszűrjük, és a mártáshoz tesszük. További 20 percig 100 C fokon tartjuk, hogy tálalás előtt megpuhuljon.
A combról eltávolítjuk a kötést, felszeleteljük, és melegen tartjuk. A bárányérméket borsókrémmel és csokoládémártással tálaljuk.
Hagymás-kakaós csirke
Hozzávalók 4 személy részére:
A hagymához: 8 hagyma, olívaolaj, 5 dkg szalonna
A tyúkhoz: egy 1, 5 kg-os feldarabolt tyúk, 25 dkg vaj, cayenne-bors, só, bors, 1 kupica vodka.
A kakaómártáshoz: 3 dkg kakaó, fél pohár vörösbor, liszt.
A hagymás kockára vágott szalonnával egy kis olajon megpirítjuk, hogy színt kapjon.
A húsdarabokat lisztben megforgatjuk, és egy másik edényben vajon kisütjük. Amikor mindkét oldal megpirult, megsózzuk és cayenne-borssal megszórjuk.
A hagymát és a szalonnát áttöltjük abba az edénybe, ahol a hús van, hozzáöntjük a vodkát és elpárologtatjuk. Egy fakanállal megforgatjuk. Egy másik edényben felmelegítjük a bort, hozzátesszük a kakaót, és jól elkeverjük.
A kakaómártást a csirkehúsra öntjük, lefedjük, és lassú tűzön sütjük, időnként megkenjük. Amikor elkészült, a csirkemelleket egy tálcára helyezzük, köréje hagymát teszünk. Egy kis melegvízzel a mártást felöntjük, majd zöldségpasszírozón áttörjük, és a csirkehúsra öntjük.
Indiáner (indus fánk)
Két félgömb alakú tésztahüvelyt csokoládés fondánba mártanak, majd ha megdermedt, porcukorral ízesített tejszínhabbal megtöltik.
Rigójancsi
Tésztája csokoládés felvert piskóta. Ezt a lapot két lapra vágják. Az egyikre egyenletesen rákenik a tölteléket, a másikat áthúzzák csokoládéval, majd ezt ráhelyezik a töltelékes lapra. 5*5 cm-es kockákra vágják.
Somlói galuska
Három piskóta lapot készítenek, egy csokoládésat, egy diósat és egy simát. Minden lapot rumos cukorszörppel meglocsolnak, majd vaníliás sárgakrémmel betöltik, rétegenként megszórva vagdalt, pörkölt dióval.
Galuskára szaggatják, csokoládé öntettel meglocsolják és tejszínhabbal díszítik.
Sacher-torta
140 g étcsokoládé
100 g vaj
140 g porcukor
4 tojás
70 g sima liszt
A csokoládét olvasszuk fel. A vajat a cukorral verjük habosra, és adjuk hozzá a csokoládét. A tojásokat szétválasztjuk, a tojássárgákat egyenként hozzáadjuk a masszához. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, és óvatosan beleforgatjuk a csokoládés keverékbe. Hozzákeverjük az átszitált lisztet is. Kivajazott, kilisztezett tortaformába öntjük. Előmelegített sütőben 170 C fokon megsütjük. Ha kihűlt, bevonjuk egyszerű csokoládémázzal. Esetleg egy réteg baracklekvárt is kenhetünk a tetejére, a csokoládémáz alá.
(Anna Sacher, 1883)
|