banan039265287
Menü
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
G-Mail belépés
Felhasználónév:
Jelszó:
  SúgóSúgó

Új postafiók regisztrációja
 
Klikk A Hírdetésre

Ha regisztrálsz az oldalra a kód amit majd fel kell tüntetned: 2770

 
Bannercseréim

Szilvamag egészsége és az élet keménysége!

 


 
Button Cseréim

    

 
Toplisták amiken szereplek

Angyalka TOP listája

Nr.1

Hollá!

ElitTop

 
Itt szavazzatok rám

TopSite.hu - A web legjobbjai.

toplista.freebanners.hu - Ez nem csak bannercsere! Ez toplista!

SG.hu WebTop

HOT100

www.canga.hu :: Toplista :: Statisztika :: Bannercsere ::

 
Szavazódoboz
 
Nézettség Számláló
Indulás: 2008-08-08
 
Most

látotagó böngészi a lapot!

 
Csokoládé
Csokoládé : Kakaó és csokoládé a cukrászdában

Kakaó és csokoládé a cukrászdában

Ha valaki szeret sütni, elcsenhet innen néhány trükköt a díszítéshez!

    A kakaó és a csokoládé otthona a cukrászda, ahol szebbnél szebb dolgokat készítenek belőle.
    Az emberek az édes ízt kedvelik a legjobban. Bár nagyon régen csak a méz és gyümölcs biztosította ezt az élvezetet, ma talán legkevésbé ezektől várjuk ezt a hatást.
A cukrászat és a cukrászda azonban nem is olyan „öreg”, mint gondolnánk…
A cukrászat fejlődéséhez és önállósulásához szükség volt, hogy a XVIII. században megteremtődjön a répacukor megfelelő gyártása ipari szinten, megjelenjen a kakaó és a csokoládé a piacon, valamint hogy a svájci és olasz mesteremberek édességeikkel kellő hatást érjenek el.
    A cukrász szakma lassan, fokozatosan vált külön más édességkészítő mesterségtől. Egyre több kávéház-cukrászda jelent meg, egyre divatosabb lett a fagylaltozás.
Eleinte furcsán, mondhatni kacifántosan hívták a cukrászokat: cukros süteményes. A cukrász elnevezés Széchenyinek köszönhető (1830.)
A XIX. században egyre nagyobb ütemben gyarapodott a cukrászdák (és a kávéházak) száma, mely még a polgáriasodásban is szerepet játszottak.
A cukrászdák fénykora a XX. század eleje volt. De aztán jöttek a világháborúk és a szegénység, amely érthető módon nem a süteményekre vágyott. Szerencsére ez megváltozott, ismételten egyre több cukrászdát (vagy a cukrászdához hasonló eszpresszót) nyitnak.
    A magyar cukrász szakma természetesen őriz nagy neveket, mint például Dobos C. József, Ruszwurm, Gerbeaud, Auguszt József.

    A következőkben bemutatok néhány csokoládépraktikát, amelyet akár otthon is ki lehet próbálni. Igaz, a cukrászműhely alkalmasabb helyszín erre, és nem biztos, hogy a mi alkotásunk vetekedni fog egy gyakorlott, jó kézügyességű cukrászéval, de talán az nem is baj.

    A csokoládé díszekhez elő kell készíteni a csokoládébevonót. Ahhoz, hogy használni lehessen, temperálni kell, vagyis a csokoládét megfelelő hőmérsékleten kell tartani az olvasztás után. (Az olvasztás során sosem szabad túllépni a 40 C fokot!) Ez az egyik legfontosabb feladata a cukrászatnak és a bonbonkészítésnek is.
A bevonó tulajdonképpen egy különleges csokoládéfajta. Sokkal hígabb, mint a táblás csokoládé. Hiszen fontos, hogy állaga alkalmas legyen a bonbonok és a sütemények, torták hibátlan bevonására.
Azt, hogy jó munkát végeztünk, könnyen ellenőrizhető: szép, selymes fénye van a csokoládénknak. Azonban, ha túlhevítettük, lassabban fog megdermedni, ha pedig megdermedt, felszíne matt lesz és csíkok rajzolódnak ki.

    Természetesen a csokoládé nemcsak bevonásra alkalmas, egy kis kézügyességgel különleges díszítő elemek is készíthetők. Például:

Csokoládétekercs: bár készítése egyszerű, itt előjön az a szólás, hogy „Gyakorlat teszi a mestert!”. Ugyanis nagyon kevés idő áll rendelkezésre. A temperált csokoládét egyenletesen, vékonyan elkenik márványlapon, majd a megfelelő eszközt (spakli) ügyesen, óvatosan tolják, „felkaparva” ezzel a csokoládét, amely ettől feltekeredik.


Csokoládéfodor: ezt az igazán látványos díszt kétféle módszerrel is készítik:
Az egyik változat, amikor a bevonóba olajat vagy nugátkrémet dolgoznak, és csak ezután temperálják 30-32 C fokra. Szintén márványlapon simítják ki, és alakítják.
A másik módszer ennél egyszerűbb. A bevonóhoz nem adagolnak semmit. 40 C fokra temperálják, majd egy nagy, felmelegített tepsin egy habanyagból készült hengerrel elsimítják. Hűtőszekrényben lehűtik 22 C fokra, végül alakítják.
Csokoládéforgács: ezt a legegyszerűbb elkészíteni. A bevonó tömbből éles késsel forgácsokat kell faragni. De használhatunk reszelőt is. Ami praktikus, ha azonnal a torta vagy sütemény tetejére reszeljük.

A csokoládélevél, vagyis a természet hű másolata
Az egyik legegyszerűbben elkészíthető dekoráció. Néhány friss, erős levelet kell hozzá gyűjtenünk, és már neki is láthatunk. Hogy a levél erős legyen, az azért fontos, mert a puhák hamar elfonnyadnak, és nehezebb velük dolgozni. A legalkalmasabbak: a bükkfalevél, a babérlevél, a szőlőlevél, vagy a citrusfalevél.
Bármelyik bevonó használható a készítés során, de a temperálásra itt is ügyelni kell!
A megtisztított leveleket bekenjük a csokoládéval, hagyjuk megdermedni, majd óvatosan lehúzzuk a levelet a csokiról. Szebb eredményt érünk el, ha a levél alját kenjük be, akkor jobban láthatóvá válik az erezet.

Csurgatott csokoládédekoráció
Tulajdonképpen ez is egy egyszerű dísz, mégis bonyolult. Egy kicsi papírzacskót kell megtölteni csokoládéval, ez lesz a „ceruza”. Rajzolhatunk vele tortára, süteményre vagy akár bonbonra is. Csinálhatunk vastag és vékony vonalakat is, csak megfelelő méretű lyukacskát kell vágni a zsák csücskénél. Valamint a vastag mintához sűrűbb bevonót kell használni, minta vékonyhoz.
Ha szép, szimmetrikus minták elkészítéséhez, például ötszirmú virághoz, azt a trükköt alkalmazzák, hogy egy lapra előre megrajzolják a virágokat, erre egy átlátszó papírt tesznek, és úgy rajzolnak.

Egy igen látványos dekoráció a rács. És ha jobban meggondoljuk egy rácsot még könnyebb is elkészíteni, mint egy virágot. A rácsból vághatunk kisebb darabokat is, kedvünk szerint.

    Az előbb említett díszek készítése még mutatósabbá varázsolható, ha fehér csokoládét is használunk.

A modern világ hozta magával a modern dekorációt is. Nekem ez a mondat jut az eszembe, amikor a következő díszítési módra gondolok. Ugyanis a dísz elkészítéséhez Pvc-fóliára van szükség. Ezt a fóliát kell lekenni csokoládéval, majd ha kissé megdermedt, tulajdonképpen a kedvünk szerint –de természetesen óvatosan- csűrhetjük, csavarhatjuk.


     És ha mindezt nem sikerült elképzelni, elég bemenni egy jó cukrászdába, ahol ezeket megcsodálhatjuk. Sőt, még a végén egy szelet sütit is megeszünk.

 
Naptár

 
Óra
 
Időjárás
 
ViccBox

 

Rosta Iván diplomás asztrológus vagyok! Szívesen elkészítem a horoszkópodat, fordúlj hozzám bizalommal. Várom a hívásod!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, egyéb épületek szigetelését kedvezõ áron! Hívjon! 0630/583-3168    *****    Ha te is könyvkiadásban gondolkodsz, ajánlom figyelmedbe az postomat, amiben minden összegyûjtött információt megírtam.    *****    Nyereményjáték! Nyerd meg az éjszakai arckrémet! További információkért és játék szabályért kattints! Nyereményjáték!    *****    A legfrissebb hírek Super Mario világából, plusz információk, tippek-trükkök, végigjátszások!    *****    Ha hagyod, hogy magával ragadjon a Mario Golf miliõje, akkor egy egyedi és életre szóló játékélménnyel leszel gazdagabb!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, nagyon fontos idõnként megtudni, mit rejteget. Keress meg és nézzünk bele együtt. Várlak!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését!    *****    rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com    *****    Vérfarkasok, boszorkányok, alakváltók, démonok, bukott angyalok és emberek. A világ oly' színes, de vajon békés is?    *****    Az emberek vakok, kiváltképp akkor, ha olyasmivel találkoznak, amit kényelmesebb nem észrevenni... - HUNGARIANFORUM    *****    Valahol Delaware államban létezik egy város, ahol a természetfeletti lények otthonra lelhetnek... Közéjük tartozol?    *****    Minden mágia megköveteli a maga árát... Ez az ár pedig néha túlságosan is nagy, hogy megfizessük - FRPG    *****    Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Aktív közösség    *****    Az oldal egy évvel ezelõtt költözött új otthonába, azóta pedig az élet csak pörög és pörög! - AKTÍV FÓRUMOS SZEREPJÁTÉK    *****    Vajon milyen lehet egy rejtélyekkel teli kisváros polgármesterének lenni? És mi történik, ha a bizalmasod árul el?    *****    A szörnyek miért csak éjjel bújnak elõ? Az ártatlan külsõ mögött is lapulhat valami rémes? - fórumos szerepjáték    *****    Ünnepeld a magyar költészet napját a Mesetárban! Boldog születésnapot, magyar vers!    *****    Amikor nem tudod mit tegyél és tanácstalan vagy akkor segít az asztrológia. Fordúlj hozzám, segítek. Csak kattints!    *****    Részletes személyiség és sors analízis + 3 éves elõrejelzés, majd idõkorlát nélkül felteheted a kérdéseidet. Nézz be!!!!