Európa arisztokratái között a teázás a XVI. században, a kávé és a csokoládé fogyasztása a XVII. században terjedt el. Ezekhez a drága italokhoz lassan megjelentek a megfelelő készletek. Eleinte fémből vagy fajanszból készítették, csak később kerültek az asztalokra a porcelán készletek. A porcelán sajnos rosszul vezeti hőt, viszont könnyen tisztán tartható.
Miután a kávé és a csokoládé a reggelizés kihagyhatatlan részévé vált, és a teás csészék nem feleltek meg ezek fogyasztására és felszolgálására, ki kellett találni mi az ideális az italoknak. Ez rendkívül hatott a porcelániparra. Magasabb és meredek falú csészék készültek, mint a teának, majd elkészültek a hozzájuk illő csészealjak is. A csokoládéscsészéket két füllel és még fedéllel is kiegészítették.
A tea, a kávé és a csokoládé felszolgálására szolgáló készletek a Herendi Porcelánmanufaktúra valamennyi korszakában különlegesen díszes kiképzést kaptak. Ezekre nyújtanak kiváló példát a legszebb szervizek, például a 19. század második felében készült Balatonfüred, vagy a rokokó könnyedségét sugárzó Humboldt készlet.
A tea, a kávé és a csokoládé felszolgálására szolgáló készletek a Herendi Porcelánmanufaktúra valamennyi korszakában különlegesen díszes kiképzést kaptak. Ezekre nyújtanak kiváló példát a legszebb szervizek, például a 19. század második felében készült Balatonfüred, vagy a rokokó könnyedségét sugárzó Humboldt készlet.
A Herendi Manufaktúra szebbnél szebb díszítéssel készített készleteket a teának, a kávénak és a csokoládénak egyaránt.