Két nagy kedvenc édességről
A Tibi csokoládé és a Konyakos meggy kb. 100 éves múlttal rendelkezik.
Tibi csokoládé
A hagyományos Tibi étcsokoládé nagysága 150*70*8 milliméter, nyolc egyenlő részre van osztva hossz- és keresztirányú mélyedéssel, 100 gramm tömegű tömör, táblás csokoládé. Színe sötétbarna, felülete fényes, íze és illata az étcsokoládéra jellemző és jellegzetes. Szobahőmérsékleten szilárd állományú,” e fölött könnyen olvadó.” Kétrétegű csomagolása van: alufólia érintkezik közvetlenül a termékkel, ezt papír vignetta burkolja, amely színes, kék és a grafikája védjegyeztetett. A hagyományos Tibi étcsokoládé A csokoládét több fajta kakaóbabból készítik, amelyeket válogatnak, pörkölnek, aprítanak és bekevernek, majd homogenizálással kakaómasszát készítenek. Ehhez adják a kakaóvajat, kakaóport, cukrot, lecitint és természetazonos aromát. Ha a kakaóanyag-tartalma minimum 55 %, illetve a kakaóvaj-tartalma 30 % különleges étcsokoládénak minősül.
A gyártás és csomagolás géppel történik (azelőtt kézzel végezték). A csomagoláson megtartották az eredeti Tibi grafikát.
Történet
Magyarországon Stühmer Frigyes alapította az első fennmaradt csokoládégyárat 1882-83-ban. Fel kellett vennie a versenyt mind az osztrák, mind a cseh csokoládégyárosokkal, hogy megnyerje a táblás csokoládé piacát.
1909 körül az alapító fia, Stühmer Géza átvette a családi vállalkozás irányítását.” Különféle versenyképes táblás csokoládékat dobott a piacra”, amelyek között már valószínűleg ott volt a Tibi elődje. (A Stühmer-gyár tulajdonosának unokájáról nevezték el a csokoládét). A Tibi a magyar márkanevek között az egyik legrégebbi.
A Tibi egyike azon kevés termékeknek, amely a Stühmer-gyár államosítása után napjainkig fennmaradt. Ma már a Stollwerk-Budapest Édesipari Kft. gyártja, az igényekhez igazodva 100 grammos kiszerelésben, illetve töltött változatban is.
A Tibi termékcsalád gyártási mennyisége 590 tonna körüli (a hagyományos Tibi különleges étcsokoládéból 130 tonna, a Tibi tejcsokoládéból 300 tonna, a töltött termékekből 160 tonna). A márkanevet 1983-ban védjegyeztette az akkori Budapest Csokoládégyár.
„A hagyományos Tibi különleges étcsokoládé a Kiváló Magyar Élelmiszer tanúsító védjegy viselésére jogosult.”
Konyakos meggy
A konyakos meggy tömege 10-13 g, kerek talpú (2-3 cm átmérőjű), kupola formájú (magassága szintén 2-3 cm), barna színű csokoládédesszert.- A méret azonban változó lehet, ha kézi készítésű desszertről van szó.- Tetejét általában snürnivel (csokoládéhurokkal) díszítik. A desszert olyan magozott meggyet tartalmaz, amelyet konyakban (38 v/ v %) áztattak, illetve alkohol által folyósított fondant-burok vesz körül. A felhasznált csokoládé félédes. A desszert alkoholtartalma maximum 5 v/m %* lehet. Legtöbbször aranyszínű sztaniolba (néha pirosba) csomagolják a desszertszemeket.
Történet
1884-ben egy híres cukrászdinasztia leszármazottja, Gerbeaud Emil jött Svájcból, hogy Kugler Henrik utódja legyen egy budapesti cukrászdában. Kiváló utód lett, több újítást be is vezetett, mint például a csokoládébonbonok készítését, amelyek közül a konyakos meggy lett a legnépszerűbb. Kereskedelmi forgalomba csak Gerbeaud Emil halála után került.
E különleges édességet a felnőttek számára készítik, mivel alkoholtartalma miatt gyermekeknek nem ajánlott. A fogyasztók leginkább ajándékozási céllal, névnap, születésnap vagy például Valentin-nap alkalmából vásárolják.
A konyakos meggyet a mai napig kétféle technológiával készítik. A gyártás során nagyon fontos a megfelelő gyümölcs kiválasztása. A Magyarországon cigánymeggynek nevezett meggyfajtát használják, mivel az alkoholos tartósítás során nemcsak feszes marad a húsa, hanem magában is tartja azt. S ez az alkohol nélkülözhetetlen a fondant feloldásához. A kézi gyártás folyamán a töltés elmarad, ugyanis a megtisztított meggyet forró fondant-ba mártják és hűtik, majd csokoládétalpat készítenek neki és temperált csokoládéba mártják, snürnivel díszítik.
A gépi gyártásra azért volt szükség, hogy ki tudják elégíteni az igényeket. Azonban ehhez szükség volt a meggyszemek válogatása a méretük miatt, hogy a bonbonok egyöntetűbb méretben készülhessenek.
Többféle végső csomagolást használnak: van a díszdoboz, amely 10, 12, 15 vagy akár 30 szemet is tartalmazhat, van a fólia, ebbe csak 3 darabot csomagolnak. A legnagyobb kiszerelés 1, 3 kilogrammos, műanyag hengerben. Jellegzetes csomagolás még a műanyag átlátszó, szív alakú doboz.
A Fundy Kft. és a Red Cherry Kft. évente 800 tonna kézi konyakos meggyet gyárt, illetve a Stollwerk-Budapest Édesipari Kft. kb. 750-800 tonna gépi eljárással készített desszertet állít elő. „(Az adatok a termelőktől származnak.)”
Az utóbbi időben kisebb gyártók is próbálkoznak konyakos meggy készítésével. Sajnos azonban csokoládé helyett minőségrontó bevonómasszát használnak, amely miatt a valódi konyakos meggyet gyártók hamisításnak minősítenek.
Természetesen a termék neve és a csomagolás grafikája védjegyeztetett a Stollwerk-Budapest Édesipari Kft. által. „A Stollwerk-Budapest Édesipari Kft. és a Fundy Kft. által gyártott konyakos meggy a kiváló Magyar Élelmiszer tanúsító védjegy viselésére is jogosult.”
|