Élettani hatások
Megismerheted a pozitív és a negatív oldalát is a csokoládénak.
A gyógyító hatások
Ahogyan a kávénak, a kakaónak és a csokoládénak is van gyógyító hatása. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy mértéktelenül, minden mennyiségben!
A csokoládé használható álmatlanság ellen. Hasonló élénkítő hatása van –koffeintartalma miatt-, mint a kávénak, csak jóval kisebb mértékben. A kevesebb mennyiség ellenére a kisgyerekeknek nem ajánlott lefekvés előtt csokit nassolniuk, vagy éppen kakaót inniuk! Reggel viszont annál inkább.
A csokoládé tartalmaz egy teobromin nevezetű vegyületet, amely nyugtató hatásúak az emésztőszervek izmait. Ezáltal az ebédünk után elfogyasztott csokoládé vagy csokoládés sütemény segíti az emésztést. Sajnos azonban előfordulhat, hogy egyeseknek gyomorégést okoz. Nekik kerülniük kell a kakaó és a csokoládé fogyasztását, de ugyan ez javasolt a kismamáknak és a szoptatós anyukáknak is.
De azt ne felejtsük el, hogy ez az igazi csokoládéra vonatkozik, s nem a cukrozott kakaó-készítményekre!!!
A teobromin és a koffein rokona a teofolin anyagnak, amelyet az asztma ellen használnak. Tisztítják a hörgőutakat. Ezért a csokoládé fogyasztása jó hatással lehet az asztmára, de az influenzára is.
Kiváló rézforrás a csokoládé
A csokoládé ismert hatása, hogy antidepresszáns (a szalzolinolnak és a szerotoninnak köszönhetően). Gazdag zsírban és szénhidrátban is, a réz mellett tartalmaz még vasat, magnéziumot, kalciumot és káliumot. A réz egy elengedhetetlen nyomelem az ember számára, és a csokoládé igen gazdag rézben. Tehát mértékkel fogyasztva egészséges.
A réz különösen a magzati szervezet és a gyermekek számára fontos. E nyomelem számos élettani folyamatban jelen van: a szív- és érrendszer, az idegrendszer, az immunrendszer működésében, a csontnövekedés terén és a vas szállításánál is. Ezért a rendszeres rézutánpótlásra szükség van. Az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organisation [wörd hölsz organizéjsön – WHO) szerint a túlzott rézbevitel kisebb kockázattal jár, mint a rézhiányos táplálkozás. Egészségügyi problémákat idézhet elő az olyan étrend, mely naponta 1 milligrammnál kevesebb rezet tartalmaz. A réz befolyásolja a normális koleszterinszintet is.
Természetesen étkezés során nem a csokoládét kell szem előtt tartani, mint rézforrást. A tenger gyümölcsei, a belsőségek (máj), a magvak, a bab, a lencse, a teljes kiőrlésű gabonából készült ételek, valamint a szőlő bőséges rézforrás.
|